Narcisi i mi

Na šta prvo pomislimo kada čujemo reč „narcis“? Narcis je ime dobio po cvetu i reči (grč. Nárkissos) koji označavaju „onog koji ublažava bol i patnju“. Prema grčkoj mitologoji Narcis je bio sin rečnog boga Kefisa i nimfe Liriope. Na rođenju prorok mu je predvideo dug život samo u slučaju da ne vidi svoj lik. Rastao je u porodici u kojoj su ga svi obožavali. Bio je preterano zaljubljen u sebe i imao hladno, bezdušno srce. Imao je šesnaest godina kada se vraćao iz lova, bio je umoran i žedan. Otišao je do izvora i tamo u vodi video svoj lik. Opčinio ga je taj lik. Pokušavao je da rukama zagrli i poljubi tu sliku koju je video u vodi. Nije uspeo u tome. Utopio se. Grčka mitologija dalje kaže da je na mestu gde se utopio izniknuo prelep cvet nazvan narcis.

Danas živimo u 21.veku i ljudi zaljubljeni u sebe, svuda su oko nas. U psihijatriji je poznat narcisoidni poremećaj ličnosti -NPL.

Ko su narcisi?

Narcisi su osobe koje isključivo brinu o sebi i nemaju empatiju prema drugima.

Koji su simptomi narcisoidnog poremećaja ličnosti?

-Ljubav prema samom sebi

– Odsustvo svake empatije prema porodici i svojoj okolini

– Divljenje prema nekoj osobi koja za narcisa predstavlja autoritet

– Težnja da se ugodi samom sebi i svojim zadovoljstvima ne obazirući se na porodicu i okolinu

– Grandiozno mišljenje o samom sebi, želja da se postigne veliki uspeh kome će se svi diviti

Teško se dolazi do dijagnoze NPL. Osnovni razlog je taj što narcisi ne priznaju da su bolesni i ne žele lečenje. Pred svetom nose „masku“ i glume prijatne i fine ljude.

Narcisi imaju različita zanimanja. Oni su lekari, glumci, pevači, novinari, političari, šefovi u nekim kompanijama… Moguće je da taj poremećaj imaju i osobe koje pripadaju nekoj srednjoj klasi i nižoj i koje rade na manje „zanimljivim“ mestima.

Život sa narcisom je pakao. Narcis toliko voli sebe da zanemaruje svoju porodicu. Misli isključivo na sebe i svoje potrebe. Ljut je kada mu neko ne ispuni ono šta želi. Zna da bude verbalno agresivan. Neprijatan.

Kako se može sačuvati od ovih ljudi?

Ukoliko nismo u nekoj porodičnoj ili poslovnoj vezi sa narcisom, treba ga izbegavati. Narcis ne poznaje pravu ljubav i ukoliko dođe do emotivne veze sa njim, treba je prekiniti.

Ukoliko kod nekoga primetite bar jedan simptom NPL-a bežite. Ne upuštajte se u razgovor sa tom osobom. U protivnom možete samo loše da se osećate.

Narcis povređuje svesno ili nesvesno druge ljude. Njegovo mišljenje je jedino ispravno. Poništava kod drugih sve dobre osobine i ismejava ih. Ne zanima ih tuđe mišljenje i tuđ život. Nanosi bol ne mareći za to.

Svoje „žrtve“ love tako što se pokazuju kao ranjivi, tužni, nesrećni. Kada upadnete u „mrežu“ koju je takva osoba postavila, sve se brzo menja. Umesto onog dobrog, ali tužnog lica videćete pravo, mračno lice narcisa.

Ukoliko ste dugo pored narcisa i sami ćete se osećati sve lošije. Uništiće vam samopouzdanje i bićete uvereni da ništa ne vredite, da ste glupi i bezvredni, baš onako kako narcis tvrdi.

Oporavak posle izlaska iz tog sumornog braka ili loše veze trajaće onoliko dugo koliko ste vremena bili u kontaktu sa narcisom. Što brže spoznate da je neko narcis, brže ćete se oporaviti i nastaviti svoj život. Ako u široj porodici imate nekog narcisa, pokušajte da izbegavate susret sa njim.

Razmislite o ovom tekstu. Napisan je u želji da se pomogne svim „žrtvama“ koje su imali neki odnos sa narcisom. I nemojte verovati da će vreme i godine promeniti narcisa na bolje. Neće.

Photo by Tan Danh from Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.