Naličje ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga i medija

Pod sloganom “ Knjige u ruke“ u Beogradu se ovih dana održava 61. međunarodni sajam knjiga. Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Iran. Brojni izdavači predstavljaju svoja nova izdanja. U okviru sajma održavaju se i tribine, druženje sa piscima, promocije knjiga poznatih i manje poznatih autora.

Ove rečenice bile bi sasvim obične ukoliko bi se našle u nekoj novinskoj rubrici o kulturi.

Sajam bi izgledao kao i svi prethodni- puno uzbuđenja zbog susreta sa omiljenim piscima, kupovina knjiga uz članske i dodatne popuste, susreti sa prijateljima koji su takođe ljubitelji pisane reči na nekom štandu…

Da, sve bi bilo u redu, lepo, kulturno, svečano, kao i prethodnih godina…da se u isto vreme ne održava sajam medija- Media market. Ova manifestacija je ustanovljena prošle godine i održava se istovremeno kad i sajam knjiga.

Cilj sajma medija je uspostavljanje komunikacije sa kolegama iz drugih medijskih kuća, razmena iskustava, predstavljanje novih izdanja, direktni susreti sa čitaocima. I promovisanje medija, naravno.

Da ne bi ove gore napisane rečenice bile samo šture informacije o svetski priznatoj kulturnoj manifestaciji u Beogradu,  potrudio se glavni urednik režimskog glasila Vučko.

Vučko je pokazao svetu naličje sajma medija. Kao Gospodarev najomiljeniji novinar dobio je centralnu halu 3. Pripremio je i „bogat kulturni program“. Na njegovom štandu pevaju Lepi Mića, Era Ojdanić, Ana Bekuta, Ceca, Marija Šerifović, Ivan Gavrilović… a u programu pored ovih „znamenitih kulturnih radnika “  učestvuje i jedan astrolog. I sa njim će se, uz iće i piće, družiti posetioci tog štanda.  Iznenađena sam što nema Kursadžija. Iznenađena sam što nema šećerne pene, i one vrteške- balerine. Vučko je zaboravio na ove detalje.

Ovo režimsko glasilo čije ime ne mogu ni da napišem, ni da izgovorim jer odmah osetim mučninu, srozalo je svojim programom kulturu. Vučko je ponizio svoju profesiju. Osramotio je. Pitam se, da li je ovaj cirkus sam organizovao, ili mu je još neko pomogao, i da li će njegov štand obići Gospodar?

Na sreću, ostale medijske kuće su se drugačije organizovale, u skladu sa manifestacijom čiji su postali deo.

Vučko je Beograd vratio u devedesete, u one mračne devedesete. To radi i njegov Gospodar.

O ovoj temi, mnogo je bolje pisao moj prijatelj Peđa na sajtu  KOLUMNISTA. Preneo je i atmosferu sa štanda opisanog u ovom tekstu.

Srbijo zaspala, probudi se..Sve ovo se i dešava jer spavamo…i ćutimo!

 

1 thought on “Naličje ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga i medija

  1. Vučko svoju profesiju sramoti i bez ovoga što je napravio na „Sajmu medija“. Ma ko da je organizovao, ne arzumem razlog da se takva manifestacija održi istovremeno, ili za vreme trajanja, Sajma knjiga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.