Moja kolena

Kad je mogao da se snimi film „Moje levo stopalo“ zašto ja ne bih pisala o kolenima? Hmm..odakle da počnem..Najbolje od samog početka.

Leto 1984. U selu sam, kod babe i dede. Vozim bicikl koji mi je dao moj brat Bane- tamo smo išle baba i ja u posetu, na kafu.

Vozim ja bajs i odjednom..padnem i počnem da vrištim. Desno koleno „odšetalo“ sa strane. Doleti moj ujak, ujna, baba, braća..unesoše me u sobu, ujak mi lagano dodirnu koleno i vrati ga u pravi položaj…i posle nekog vremena odvezao je moju babu i mene kući. Bio je to početak more koja traje i dan danas.

Te godine sam padala još dva, tri puta, uvek išla na Banjicu, na ortopediju i imala gips koji sam nosila 3 nedelje.

U decembru sam išla sa mamom u Igalo, na rehabilitaciju.

I tako prođe 1984, 85, 86….svake godine po dva, tri puta gips, što na levom, što na desnom kolenu.

Isto se dešavalo i devedesetih godina prošlog veka. Pad, ogroman, neopisiv bol, gips..rehabilitacija, odsustvovanje iz škole pa kasnije sa posla.

Medicinska dijagnoza : luksacija patele, obostrano, više levo, recidiv

Od 2000.godine, padovi su se smanjili i odlučila sam da više ne idem na ortopediju.

2005.godina je prelomna. Novembar, noć između 20 i 21 novembra. Stajem pored regala da uzmem sa njega neku fasciklu. Jedan pogrešan korak i PAD.

Vrištim. Cela zgrada me čuje. Dolazi komšija i polako pokušava da vrati čašicu na mesto. Ne može. Vrištim. Modra sam u licu. Ne mogu da dišem. Hoće da me nosi do kola i vozi na Urgentni. Odbijam to.

Posle agonije koja je trajala punih 45 minuta, on je namešta. Mama se trese i donosi nam šećer, vodu, bromazepam.

Od tada loše spavam. Od tada imam flešbek fenomene i Dg PTSP koji prerasta u drugu Dg.

Mir do 2007. Oped pad, elastični zavoj, bolovanje. Te godine u novembru, zahvaljujući prijateljima koji su bili na funkcijama u firmi u kojoj sam radila, odlazim na operaciju na VMA. Hiljadu i nešto evrića košta, a oni me kao budalu dva puta vraćaju iz sale. Treći put rade oba kolena.

Izlazim sutradan kući i mesec dana traje rehabilitacija. Sve je super!

Februar 2009. Vraćam se kući sa neke sahrane sa prijateljima i kolegama. Pri ulasku u auto, desno koleno izvrćem i ispadam iz automobila!!! Svi se skupljaju oko mene, niko ne zna šta treba da radi. Ja vrištim jer je bol nesnosan. Dolazi kolega, gura ove što su se skupili oko mene i polako mi šapuće i laganim pokretima vraća čašicu kolena na mesto i pomaže mi da ustanem. Plačem i ne nalazim reči kojima bih mu se zahvalila.

Bolovanje, pa mir..i uoči priprema za operaciju izleće mi na krevetu levo koleno. Nameštam ga, pijem kafu i bromazepam, valjda..i drhtim..

Pre godinu dana, 14. 11. sam operisala desno koleno, klasičnom operacijom. Sećam se da sam se malo teže budila, ne znam zašto.

Dečije odeljenje, jer me je operisao stručnjak ortoped, specijalizovan za cerebralnu paralizu, leči samo pacijente sa tom dijagnozom. A ja je imam..blaži oblik.

I šta dalje da pišem? OČAJNO ME BOLI LEVO KOLENO!!!! Imam utisak nestabilnosti.

Na ulici hodam sa štapom. Plašim se da dugo budem na ulici sama, jer se plašim pada.

E, kljakava sam ja. I umorna od svega, mislim na kolena.

Zbog njih sam upadala u depresiju, zbog njih sam zapostavila sebe i svoj izgled, mada sada to popravljam.

Teško je kada non stop misliš o svakom pokretu. Teško je kada se plašiš. Teško je..

Ali, kažem sebi- glavu gore i ne kukaj i nemoj patetisati!

Međutim..bilo je crnih tačaka u kojima sam želela da mi iseku oba kolena, da umrem..ma, svašta sam želela.

Sada sam okej. Boli me koleno, levo. Pijem Brufen ili nešto drugo od analgetika. I guram dalje. Hoću da živim bez obzira na strah.

5 thoughts on “Moja kolena

  1. Rale, nisam psiholog ali se ne slažem sa tobom- ti možeš da živiš bolje, i živećeš, samo da najpre eliminišeš strah. Imali su ljudi i veće strahove, pa su ih prevazišli.
    Možeš ti to.

    1. Draga, toliko dugo traju ovi problemi da ne znam kako sam uopšte normalna. Bol koji se oseti prilikom pomeranja čašice je neopisiv. Nikome na ovom svetu ne bih poželela da se to desi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.