Milenina priča, drugi deo

Brzo se navikla na život u gradu. Vredno je studirala, radila pomalo preko omladinske zadruge, i stekla je dosta novih poznanika. Neka od tih poznanstava prerasla su u prava prijateljstva.

Lepo se slagala i sa tetka Nadom, ženom kod koje je stanovala. Sa njom je ponekad razgovarala i više nego što je razgovarala sa majkom.

U selo je odlazila vikendom, i kada je studentski raspust, ali i tada na kratko. Stalno su joj prigovarali što plaćaju sobu za nju, što plaćaju ispite, iako je ona retko tražila novac. Trudila se da pored studiranja radi, i da tako izdržava sebe.

***

Na sredini treće godine studija, jedne večeri je osetila bol. Prvi u nizu. Popila je tablete protiv bolova. Međutim, oni su se nastavili i narednih dana. Odlučila je da ode kod lekara i vidi o čemu se radi.

Lekar u studentskoj poliklinici je nakon pregleda dao uput za skener. Posle par dana stigli su i rezultati skenera.

Lekar je biranim rečima zamolio da obavesti roditelje, da dođu kod njega i da je potrebno da hitno ode u bolnicu i što pre se operiše.

Soba joj se zavrtela. Gledala je nemo lekara. U sebi je ponavljala dijagnozu „kancer materice“. Ono Ca na nalazu sve je otkrivalo.

Tetka Nada je plakala kada je čula šta je njenoj Mileni. Zavolela je tu plavokosu devojku, mirnu, tihu, iskrenu i iznad svega dobru.

***

Otišla je u selo, morala je da obavesti roditelje.

“ To si se ti seksala na sve strane i tako zaradila boleštinu!“ bile su prve reči njene majke. Nije shvatala ozbiljnost situacije.

“ Sad moramo usred setve da idemo u grad, a ovo dvoje ko zna kako će raditi i paziti na kuću! „reagovao je otac, spominjući pritom i njenog brata i sestru.

Brat je ćutao i posmatrao je zabrinuto. Sestra je plakala znajući da se njenoj seki dešava nešto strašno.

“ Ćuti tu, nije umrla! Idi kuvaj ručak!“ majka je bila gruba i prema sestri.

Milena se spakovala i rekla roditeljima da ide nazad. Sama će potpisati dozvolu za operaciju, punoletna je.

****

U beloj bolničkoj sobi, kada se probudila, nikoga nije videla pored svog kreveta. Zaplakala je. Ubrzo je došao njen sobni lekar i saopštio joj da je operacija dobro prošla, ali da će morati da ide na terapije. Sve zavisi kako će izgledati oporavak.

Niko iz sela nije došao u posetu. Dolazile su drugarice, jedan momak koji joj se sviđao, i tetka Nada koja je donela svoje predivne vanilice i pitu sa mesom.

****

Kada je izašla iz bolnice, majka je jednom dolazila u posetu. Pričala je o poljskim radovima, o tome kako joj je teško, i onako usput je pitala kako je prošla operacija i da li je sve u redu. Nada je pokušala da razgovara sa majkom i objasni Mileninu ozbiljnu situaciju, ali majka je bila u svom svetu, jednostavno nije prihvatala da joj je kćerka teško bolesna.

Tetka Nada je negovala Milenu. Spremala joj je obroke, nije joj dozvoljavala da ustaje i umara se, negovala je umesto majke.

Vreme je prolazilo. Hemoterapija je pokazala svoje loše strane. Mučnina, nervoza, opadanje kose. Sve je to Milenu mnogo bolelo. A najveća bol su bili roditelji koji je uopšte nisu shvatali. Nije znala ni da li su je voleli.

****

Godinu dana kasnije Milena je u rukama držala najnovije rezultate. Pobedila je tešku bolest. Otkrivena je na vreme. Strah od bolesti je ostao, i morala je da ga prevaziđe. Znala je da će ga prevazići uz podršku Srđana, onog momka koji je redovno obilazio, i uz ogromnu podršku tetka Nade koju je zavolela kao rođenu tetku.

****

Porodica treba da bude najveća podrška u teškim trenucima. Bez obzira na ranije loše ili manje loše odnose.

Rak-kancer se može otkriti na vreme, tako može da se pobedi. Potrebno je biti hrabar i imati samopouzdanje. Ne treba gubiti nadu. Optimizam i blagovremeno lečenje je potrebno da bi se pobedila teška bolest.

Čuvajte se. Čuvajte zdravlje. Ono je najvažnije u životu.

KRAJ

– Posvećeno mojim najdražima koji nisu uspeli da se izbore sa ovim zlom današnjice, kao i svima koji su bili bolesni i koji su uspeli da se izleče…i onima koji su zauvek zaspali sa dijagnozom Ca…

2 thoughts on “Milenina priča, drugi deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.