Međunarodni dan osoba sa cerebralnom paralizom

Danas je Međunarodni dan osoba sa cerebralnom paralizom. On se proslavlja svake prve srede u oktobru mesecu.
Beograd ove godine proslavlja i 60 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu. U okviru proslave održaće se niz manifestacija u saradnji sa Gradom.

Cerebralna paraliza je oboljenje koje se manifestuje poteškoćama sa držanjem, ravnotežom i nedovoljno usklađenim pokretima zbog ukočenosti ili slabosti mišića. Pojam „cerebralna“ odnosi se na mozak, a „paraliza“ na poremećaj pokreta i položaja. Bolest nastaje usled oštećenja mozga tokom trudnoće, porođaja ili odmah nakon rođenja (starost i bolest majke, prerano rođenje deteta, nedovršeno sazrevanje ploda). Povreda ne oštećuje detetove mišiće ili nerve koji ih povezuju s kičmenom moždinom, nego sposobnost mozga da kontroliše te mišiće.

Uzroci cerebralne paralize

Sve faktore rizika i potencijalne uzročnike možemo podeliti u tri grupe: prenatalne ( od začeća do poroda ), perinatalne ( kratko vreme iza porođaja) i postnatalne ( posle prve nedelje nakon porođaja. Prenatalni uzroci: genetska predispozicija, hromozomske abnormalnosti, dokazane kongenitalne infekcije ( toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes ), nedostatak kiseonika, alkohol ili lekovi upotrebljavani za vreme trudnoće. Perinatalni uzroci: moždano krvarenje u unutarašnjem prostoru mozga i u moždanom tkivu, oštećenje moždanog tkiva uzrokovano manjkom kiseonika ili problemima s protokom krvi, potvrđeni edem, teška žutica. Postnatalni uzroci: vaskularni problemi, trauma mozga, infekcije, neoplazme.

Koji su simptomi cerebralne paralize?

Dete obolelo od cerebralne paralize najčešće ispoljava sledeće simptome: ne podiže glavu, ne okreće se, ne sedi kada za to dođe vreme, ne reaguje na majku i okolinu slaba napetost ili mlitavost mišića, poteškoće prilikom hranjenja, jaka iritabilnost, neusklađeni pokreti (ataksija), nevoljni pokreti (atetoza).
Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar. Cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izlečiti. To je stanje koje traje od rođenja do smrti.

Izvor Stetoskop info

Postoje teži i lakši oblici cerebralne paralize. Ovo stanje koje u medicinskoj klasifikaciji bolesti stoji pod šifrom G 80, ima nekoliko podšifara- tačnije nekoliko oblika.

Od rođenja imam spastični oblik cerebralne paralize. Prevremeno sam rođena i provela sam prva dva meseca života u Institutu za neonatologiju. Kasno su mi rasli zubići, kasno sam progovorila i prohodala.
Išla sam u redovnu osnovnu školu, u redovnu gimnaziju i čak upisala fakultet koji iz određenih porodičnih razloga nisam završila.
U školi sam imala problem sa matematikom i stranim jezicima, ali za to su krive „blage kognitivne smetnje“-posledica CP.
Najteža posledica cerebralne paralize -CP su problemi sa kolenima o kojima sam već pisala na ovom blogu.

Danas, sa svojih 45 hodam sa štapom i po tome se možda razlikujem od većine svojih vršnjaka. Takođe imam problem sa finim pokretima leve ruke, ali oni nisu puno uočljivi.

Trudim se da živim normalno, kao da nemam ovo stanje koje me je ipak, na neki način, „obeležilo“ za ceo život.

Osobe sa CP često imaju i psihološke ali i psihičke probleme. Međutim, ima i onih koji na život gledaju sa vedrije strane bez obzira da li su u kolicima ili hodaju sa štakama ili sa štapom.
Njih možete sresti u Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu.

Sa cerebralnom paralizom može da se živi i vodi i društveni život, samo je potrebna jaka volja i želja.

Ilustracija preuzeta odavde 

1 thought on “Međunarodni dan osoba sa cerebralnom paralizom

  1. Saucesce prijateljima i porodicama … Pocivajte u miru i Raju , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala na svemu svim zrtvama ove opake bolesti , brzo ozdravljenje svima , ne ponovilo se i sve najbolje ! …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.