Mediji nas bombarduju

Luna i Sloba, Kija, potresi u Pokretu slobodnih građana, ubio ženu pred decom, dinar je stabilan, koliko para ćete potrošiti za post,
radnici Pošte štrajkuju, pet saobraćajnih nesreća noćas u gradu, drama na aerodromu Nikola Tesla…

Ovo su imena i naslovi kojima nas mediji bombarduju svakodnevno. Da, tu je i informacija da je pevačicin muž ubica premešten u drugu ćeliju, da je ministarka slavila slavu u Hajatu, a nađe se i fotoreportaža kako je Đoković proslavio slavu..

I da hoćemo da pobegnemo u neki svoj svet, da nađemo mir i da budemo pozitivni, to ne možemo. Ukoliko ne čitate dnevne novine u papirnom izdanju, ne posećujete web stranice medija, ove informacije dobijate na Fejsbuku ili Tviteru.

Treba da budemo informisani. Treba da znamo šta se dešava u zemlji i svetu. Da pratimo vremensku prognozu, da čitamo savete koje daju lekari, psiholozi, kozmetičari, kuvari. Nije loše usvajati nova saznanja.

Međutim, da li moramo da znamo do detalja šta se dešava nekim starletama u reality emisijama koje traju mesecima?

Da li je potrebno da znamo detalje o ubistvu Jelene Krsmanović Marjanović? Zašto moramo da znamo kako se političari opozicije svađaju između sebe, u novinama i na Tviteru?

Zašto se o tome priča na društvenim mrežama? Šta dobijamo time što upijamo sve te informacije, na primer kako su Đoković i ministarka proslavili krsnu slavu?

Štampa piše o onome šta narod voli da čita. Televizija prikazuje ono šta narod voli da gleda.

A šta je sa nama koji smo deo tog naroda, a ne zanimaju nas detalji iz života raznih sportista, glumaca, starleta?

Šta je sa nama koji ne volimo da čitamo do detalja o svađama političara? Mi smo manjinski deo tog naroda koji upija sve i zaboravlja da je struja poskupela, da cene ipak idu gore, da smo kao društvo dotakli dno.

Od svih vesti koje su navedene jedino me  zanima štrajk radnika Pošte. Zanima me i kada se piše da će vlast prodati Vodovod i kanalizaciju.

Ovo su bitne vesti. Bitne za društvo, državu, za sve nas.

Moramo da naučimo da odvajamo bitne vesti od nebitnih. Ovde mislim na nas koje ne ne zanimaju raznorazne Mace Diskrecije, Cace, ostale.

Jedno od rešenja je tzv filtriranje vesti. Čitanje samo važnih vesti i onoga šta nas još zanima, a zanemarivanje tabloidnih, zvučnih naslova.

Drugo rešenje je čitanje knjiga. Čitanje pomaže kognitivnim sposobnostima našeg mozga, čitanjem obogaćujemo svoj rečnik, i sami postajemo kreativniji.

Nadam se da se slažete sa mnom 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.