Marko i Ivana, prvi deo

Kažu oni koji su ih poznavali da je njihova ljubav bila velika kao okean, kao ogromno nebesko prostranstvo, da je bila nadprirodna, i strasna, jedinstvena. Pitam se, da li tako svi misle o ljubavnim vezama, da li je svaka ljubavna veza baš takva-jedinstvena?

Razmišljajući o njima, o Marku i Ivani, pokušala sam da saznam sve detalje, jer mnogi poznanici su pričali o njima, i to uglavnom u prošlom vremenu. To mi nije bilo jasno. Da li više nisu zajedno? Ako nisu, koji je razlog?

****

Polumračna ulica negde na periferiji grada. Još nije uvedena gradska rasveta. Dolazim kod Markove majke. Sačekuje me, oči su joj pune suza, na stolu prekrivenim kariranim stolnjakom albumi. U njima Markove i Ivanine slike. Sećanja njegove majke kreću, suze prekidaju reči. Kafu koju je skuvala ispijam polako.

***

Marko i Ivana se znaju iz ranog detinjstva. Igrali su se na asfaltu svoje ulice zajedno sa ostalom decom. Marko se uvek zaštitnički ponašao prema Ivani. Bio je visok, viši od ostale dece, crne kose, uvek kratko ošišane, a u očima boje kestena skrivao je svoju dobrotu. Ivana je bila sitna, krhke građe, nežna plavuša. Tiha, mirna, povučena. Najbliža je bila sa Markom. Nije imala puno drugarica. Bilo je dečaka koji su je zadirkivali zbog njene povučenosti.

Marko nije tukao one koji su znali da zadirkuju Ivanu. Samo im je oštro odgovarao „Sklonite se!“ i svi su se sklanjali, a onda se on zbog grubosti izvinjavao.

Zajedno su sedeli u klupi u osnovnoj školi i radili domaće zadatke. Ivana je imala talenat za jezike, Marko za prirodne nauke. Dopunjavali su jedno drugo.

Nisu bili par, već samo najbolji prijatelji. Tada, u to vreme, devojčice su dugo bile devojčice, bez šminke i ostalih novotarija ovog vremena, a dečaci su razmenjivali sličice fudbalera i igrali su fudbal ili skupljali klikere.

Kada je došlo vreme za odlazak u srednju školu , Ivana je izabrala gimnaziju i želela je da studira engleski jezik, a Marko se opredelio za matematičku gimnaziju. San mu je bio da postane profesor matematike.

****

Ljubav su otkrili slučajno, te godine kada su sa odličnim uspehom završili svoje gimnazije. Oboje su bili srećni zbog prvog poljupca, prvih dodira koje su delili skriveni ispod krošnje drveta u njihovoj ulici.

Ni slutili nisu da će ih fakultet promeniti, ali da će njihova ljubav biti još jača, još lepša.

– Nastaviće se-

5 thoughts on “Marko i Ivana, prvi deo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.