Marko i Ivana, četvrti deo

Ubrzo je došla Ivanina drugarica Nina. Lice joj je bilo otečeno od plača. Ivana je skuvala kafu i zajedno sa Markom čekala je da Nina počne sa pričom.

– Nisam smela to da vam priznam. Ne znam kako biste vas dvoje reagovali. Ipak toga nije bilo u vašoj maloj sredini. Saša je diler i narkoman, a pored njega počela sam i ja. Nemam ni džoint sa sobom inače bih vam dala da probate. Nije to ništa strašno.

Marko i Ivana su ćutali i posmatrali je. Nikada za nju niko ne bi rekao da ima bilo kakve veze sa drogom.

– Uvalila si nas u nevolju – Marko je reagovao oštro, što nije ličilo na njega. Nina, nastavio je, ljut sam, jer mi je u policiji bilo neprijatno. Jedva sam dokazao da nemam ništa sa tim paketićima i sa Sašom. Dobronamerno te savetujem da prekineš sa njim. Možeš da upadneš u taj pakao, kako već zovu narkomane i njihov život.

– Nina, Marko je u pravu, dodala je Ivana. Nina je zatim izašla iz stana ne rekavši više ni reč.

***

Ivana i Marko su nastavili sa svojim životom. Saša i Nina više nisu dolazili. Život se nastavio svojim tokom. Povremeno su išli kod roditelja, obećavali da će se venčati čim jedno od njih dobije diplomu i nađe bar neki stalniji posao. Sve je bilo lepo, život im je bio ispunjen smehom, radovali su se sitnim poklonima koje su kupovali jedno drugom.

Ali, svaka sreća ima neki svoj kraj. Marko je posle par meseci primetio da je Ivana naglo oslabila i sve češće je bila neraspoložena. Kad god je pitao šta joj je, izbegavala je odgovor.

Ona je i dalje kuvala, manje nego pre, ali je stan bio uredan. Zato što se žalila da joj nije dobro i da je neraspoložena, Marko je pomagao u sređivanju. Nije mu to smetalo. Voleo je Ivanu.

Jedne večeri Ivani je pozvonio mobilni dok se tuširala. Iz kupatila je doviknula Marku da se javi. Bila je to Nina, poznao joj je glas.

– Mala, kad planiraš da mi vratiš onu lovu, i meni treba, a Saša se već ljuti.

– Marko ovde..Nina je brzo spustila slušalicu.

Iznenađen, Marko je sačekao da Ivana osuši kosu i zamolio je da sedne pored njega. Zagrlio je.

– Dušo, šta se dešava? Zvala je Nina i traži neke pare.

Ivana je počela da plače. Priznala je Marku da je želela da proba džoint i probala ga je, nastavila je druženje sa Ninom krišom od njega i polako je ulazila u narkomanske vode. I Nina i ona su probale špric.

Marko je mazio po kosi a ona je nastavila..Moraju da idu oboje kod lekara, ona se plaši, naglo je oslabila.

Shvatio je. Nije bio ljut na nju. Znao je da je ona radoznala osoba, mislio je da je previše vezao za sebe i ovo šta im se sada događalo njegova je greška. To joj je i rekao.Ona je krivila sebe, ali on je uporno negirao, ponavljajući da je on kriv jer su skoro bili izolovani od društva.

Sutradan su otišli oboje da urade analize krvi. Ivana je obećala da će ići i na lečenje, da misli da ima vremena da se iščupa iz kandži droge.

– Nastaviće se –

3 thoughts on “Marko i Ivana, četvrti deo

  1. Šta reći na ovo sve! Daj bože da se izvuku svi iz tog zla, želim im od srca. Znam par dece mojih poznanika, koji su upropastili živote i svoje i svojim roditeljima, a znam i neke koji su nekada bili narkomani a sada rade u centru za odvikavanje, jer, oni najbolje mogu da razumeju muku koja je zadesila njihove štićenike.
    Potrebna im je velika podrška i strpljenje!

  2. Ova priča je fikcija, ali problem narkomanije i propratnih bolesti koje prate narkomane su naša stvarnost. Ne volim da pišem tekstove o toj sumornoj stvarnosti, pa to pretačem u priče. Dudo, hvala što si svratila do bloga i u svemu se slažem sa tobom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.