Ljubavnica u Parizu

Irena je bila visoka, vitka plavuša koja je sve ljude oko sebe šarmirala svojom elegancijom i uvek nasmejanim licem. Niko u redakciji modnog časopisa u kome je radila kao novinar, nije mogao da nasluti da se iza veselog lica krije tuga.
Ireni je pre tri godine poginuo mladić u saobraćajnoj nesreći i ona je još patila za njim.
Živela je povučeno sa roditeljima u staroj porodičnoj kući na Senjaku. Nije imala dovoljno novca da se odvoji od njih I iznajmi stan.
U redakciji u kojoj je radila nije imala veliku platu. I pošto je redom odbijala sve kolege koji su ponekad bili nametljivi, vredno je radila. Bila je potpuno posvećena poslu.
Tog marta u redakciju je stigao poziv iz Francuske, od jedne modne kuće. U njoj je radio Ivan, brat jedne novinarke iz redakcije. Velika, otmena modna kuća pozivala je sve modne časopise iz Evrope kako bi predstavila svoju novu kolekciju. Ivan se potrudio da poziv dobije modni časopis u kome je radila njegova sestra.
Uzbuđenje u redakciji časopisa bilo je na vrhuncu. Ko će predstavljati časopis u Parizu? Sem Jelene, Ivanove sestre, urednik je odlučio da nagradi Irenu za njen trud, I Filipa, fotoreportera koji je takođe bio dobar radnik.
I tako su iz redakcije modnog časopisa u Pariz otišli Jelena, Irena I Filip, kao delegacija iz Srbije.

*
Irena nikada nije bila u Francuskoj i bila je presrećna što je deo ekipe. Radoznalo je posmatrala puteve i ulice Pariza, od aerodrome do hotela u kome su bili smešteni.
Sutradan je bila oduševljena izgledom same modne kuće i njihovom garederobom.
Te večeri su bili slobodni I Ivan, Jelenin brat ih je pozvao u provod. Irena nije mogla da odbije taj poziv.
Uz zvuke francuske šansone lagano je ispijala martini sa ledom. Filip je slikao enterijer kafića i devojke koje su sedele blizu njih. Bio je u svom elementu. Jelena I Ivan su razgovarali. Nisu se videli godinu dana. Ivan je zbog posla retko dolazio u Beograd.
Irena je bila prepuštena sama sebi, svojim mislima. I dok je odbijala Jelenin poziv da popije još jedan martini u kafić je ušao Žak, jedan od šefova modne kuće čiji su bili gosti.
Prišao je Ireni i na perfektnom engleskom započeo razgovor sa njom. Prihvatila je da popije voćni koktel sa njim. Odbila je alkohol jer ga je slabo podnosila.
Žak je bio spontan i veseo četrdestogodišnjak. Visok i markantan. Razgovarali su o Francuskoj, o Srbiji, o poslu. Pitao je i koju muziku voli da sluša, šta čita, da li joj se dopada Pariz. Irena je sa lakoćom odgovarala na pitanja, a i sama ih je postavljala.
Bilo joj je prijatno u Žakovom društvu. I kada je pozvao da prošetaju, bez razmišljanja je pristala. Na odlasku su je i Jelena i Filip i Ivan zagonetno pogledali.

Prvi put posle mnogo vremena šetala je sa nekim mladićem. Zaboravila je na Aleksandra koji je poginuo. Opustila se i upijala je zvuke i mirise grada svetlosti.
Ispred Ajfelove kule Žak je zagrlio. Rekao joj je da mu se dopala na prvi pogled i da bi želeo bolje da je upozna. Irena mu je tada ispričala svoju životnu priču. Dok su sedeli na jednoj klupi i Žak je ispričao svoju. Bio je razveden, bez dece. Puno je radio kako bi popunio emotivnu prazninu.
Irena se kasnije nije sećala ko je koga prvi poljubio. Ona Žaka ili on nju.
Spontano i bez nelagode završili su u njegovom stanu. Irena je pozvala Jelenu I rekla joj da je sa Žakom.
Te noći su vodili ljubav i kasnije posmatrali svetla Pariza. Ujutru su doručkovali kroasane i pili đus. Zajedno su otišli u modnu kuću. Njihov dolazak su svi propratili sa osmehom.
Punih četiri dana Žak i Irena su proveli zajedno. Bili su zaljubljeni i srećni.
Povratak u Beograd se približio i oboje su sa zebnjom dočekali taj dan. Žak je obećao da će uskoro doći u Beograd.
U redakciji su svi znali za njihovu vezu i Irenu su zvali “ ljubavnica iz Pariza” ali nisu bili pakosni na njenu sreću.
Žak je uskoro došao u Beograd. Postao je predstavnik svoje firme u Beogradu.
Nastavili su svoju vezu. Kroz osam meseci krunisali su je brakom.
Oboje su bili srećni, a srećni su bili I Irenini roditelji. I Žakovi takođe.
“Ljubavnica iz Pariza” danas odgaja dva mala dečaka i ne radi više u modnoj agenciji. Nije više ni vitka kao ranije. Piše za časopis posvećen mladim mamama. I srećna je.

2 thoughts on “Ljubavnica u Parizu

  1. Jasna, ne poznajem tu ženu, fikcija je..i posle dužeg vremena napisala sam jednu laganu, ljubavnu priču. Hvala na komentaru 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.