Linč na internetu, moja iskustva

U više navrata sam pisala o linču na internetu, o medijskom linču, jer je internet jedan od medija.

Osudila sam ovu pojavu koja uzima sve više i više maha. Tekst moje drage FB-blog prijateljice daje mi snagu da javno progovorim o linču, “ toplom zecu“ kroz koji sam prošla dva puta. Mislim da nisam ranije pisala o linču koji sam doživela krajem 2012. i početkom 2013.godine.

Bilo je davno. Ali ne mogu da zaboravim. Želim da moje iskustvo niko više ne doživi. Da se nikome ne dogodi. I neka ovaj tekst bude pokretačka snaga onima koji su isto ili slično doživeli, da javno progovore. Predugo se ćuti.

***

Nekoliko godina sam bila jedan od administratora foruma za pomoć i podršku obolelima od depresije, ankcioznosti i sličnih poremećaja. Svoj posao, ako se tako može nazvati obaveza oko administriranja jednog velikog i u to vreme posećenog foruma, obavljala sam strogo, ali korektno. Imala sam manje i veće nesuglasice sa članovima, ali to se dešava na svim internet forumima. Ne znam iz kog razloga sam se zamerila grupi od pet ili šest članova te zime 2012.godine. Od nesporazuma za koji sam mislila da nije važan i kome nisam pridavala veliki značaj i koji se mogao rešiti mojom „ostavkom“ na mesto admina foruma, došlo je do linča. Linč je najpre pokrenuo forumaš koji je zbog psovki i ružnih komentara dobio ban na 15 dana. Pridružila mu se i grupica od ovih pet ili šest forumaša. Taj momak je najpre delio moju fotografiju i tekst o meni po internetu. Kao haker došao je i do adrese svih članova foruma i poslao im mejl u kome je o meni pisao sve najgore. Kada jednom krenu da se šire laži, klevete, niko ih i ništa ne može zaustaviti.

Ostali admini su stali na stranu tih forumaša. Jedan od admina je javno podelio prepisku sa mnom, sa Fejsbuka-bez mog odobrenja. Tako su svi saznali i kako se zovem i gde živim, i sve ostalo o meni.

Taj linč je trajao, čini mi se, predugo….sama sam se brisala sa foruma, onda se vratila i nakon kratkog vremena novi admin tim me je banovao. Trajno, jer nanosim štetu forumu.

Nikada nisam dobila ni reč izvinjenja od ekipe sa kojom sam radila. Iako nikoga nisam uvredila, iako nikome nisam napisala ijednu ružnu reč, niti sam vređala…bila sam banovana. Osoba koja je hakovala forum i koja je pokrenula lavinu, i dalje je valjda na forumu. Bez ikakve kazne.

Oni koji su upućivali uvrede na moj račun, ostali su..

Godine su prošle, ali tih mesec, mesec i po dana dok je trajao linč, nikada neću zaboraviti.

2015.godine zbog različitih političkih i verskih stavova trpela sam niz uvreda na jednoj FB grupi. I to je bio linč. Banovana sam iz grupe iako nisam prekršila Pravilnik niti ikoga uvredila.

****

Linč na internetu sve više uzima maha. Ja sam preživela. Bila sam depresivna, stalno sam preispitivala sebe i svoje postupke i osećala sam se loše. Ali sam preživela i ovo su moja dva bolna životna iskustva.

Bolna jer su o meni govorili, tačnije pisali loše ljudi koji me ne poznaju uživo. Bolna, jer su uništila moje samopouzdanje koje sam ipak vremenom vratila.

Sećanja su se vratila kada sam pročitala šta se sve nedavno dešavalo devojčici iz Bosne.

Mogu da zamislim samo koliko su i kako te uvrede koje su stizale na njen račun bolele. Ona je DETE! Još neformirana ličnost. Ovaj događaj će uticati na njen psihički razvoj.

****

Postavljam svima koji uživaju u internet linču i koji vole da vređaju i ponižavaju na internetu pitanje: ZAŠTO TO RADITE???

Zanima me kakvi su to ljudi, kakvi su u običnom, svakodnevnom životu?

Da li na internetu kanališu svoj bes i negativne emocije tako što povređuju druge?

Da li je to svrha njihovog boravka na internetu?

I još čitav niz pitanja..bez odgovora.

Ovo je tema kojom treba da se bave psiholozi koji se bave ponašanjem na internet društvenim mrežama-postoje, jer danas postoje i terapije za odvikavanje od interneta.

Nadam se da će moje iskustvo nekome pomoći.

Na kraju želim da ohrabrim sve one koji su prošli kroz medijski, net linč- budite jaki. Ne posmatrajte sebe kao žrtvu, taj osećaj vodi u depresiju. Žalite se nadležnim institucijama ukoliko su javno obelodanjeni vaši lični podaci-bez vaše dozvole.

Zlo postoji, ono je jako u čoporu…ali postoji i druga strana- LJUDI. Postoji i dobrota.

Mislite dobro, ne dozvolite da vas opkole zle misli, i ne razmišljajte o osveti prema ljudima koji su van naneli zlo. Osveta je bumerang koji se stalno vraća.

Budite jaki, jači od zla…ono jednom mora nestati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.