Kvalitetno vreme bez interneta

Sinoć sam pročitala tekst moje drage Fejs i blog drugarice Marijane. U tekstu ona piše o društvenim mrežama i modernim tehnologijama kao što je smartfone.
Piše o tome kako je mnogo, beskrajno mnogo ljudi opsednuto stalnim aktivnim učestvovanjem u društvenim mrežama kao što su Twitter, Facebook, Pinterest i sl.

Dugo sam razmišljala o ovom tekstu i o tome da li treba da ostavim komentar ili da napišem poseban, novi tekst. Odlučila sam se za ovu drugu opciju.

Ja nisam moderna, nisam in. Smartfone koristim ponekad, zbog Vibera. Sve manje vremena provodim na društvenim mrežama. Ne jurim lajkove. Ne pravim selfije.

Svoje slobodno vreme provodim u čitanju knjiga. Čitam beletristiku. Čitam domaće i strane pisce. Čitam knjige u štampanom formatu. Nemam Kindle, niti nameravam da ga koristim. Ne volim knjige u elektronskom formatu.

Ali, ovo nije samo priča o meni i o mojim navikama. Osmog dana juna od 17 časova do ponoći izdavačka kuća Laguna organizuje još jednu- letnju Noć knjige. Ova manifestacija se održava dva puta godišnje. U junu i u decembru. Tog dana, te noći, knjige su na popustu i do 40 posto.

Ko je bar jednom bio u nekoj od Laguninih knjižara ili u nekoj knjižari Delfi, mogao je da se uveri da je gužva velika. Ta gužva pokazuje da narod i pored modernih tehnologija i dalje voli da čita.

Internet je odličan. Pomaže nam u svakodnevnom životu. Društvene mreže nas povezuju sa prijateljima koji žive u inostranstvu, sa rođacima, sa prijateljima iz srednje i osnovne škole koje retko viđamo.
Na Twitteru saznajemo informacije koje ne možemo uvek da primetimo u online izdanjima štampanih medija. Smartfone ima napredne funkcije i preko njega možemo da saznamo koliko smo kilometara prepešačili tokom jednog dana.

Zaista nemam ništa protiv svih modernih tehnologija. Da njih nema, ne bi bilo ni ovog bloga, a ni čitalaca koji ga čitaju.

Ali! Ali sa znakom uzvika 🙂 Ja prednost dajem životu van interneta. Smatram da vreme koje provedem na internetu mogu kvalitetnije da iskoristim. Šetnje, druženje sa prijateljima. Čitanje knjiga koje poboljšava kognitivne sposobnosti i opušta.

Ne moram da se nerviram zbog nekih komentara na Facebooku. Mogu da saznam kako se živelo u Francuskoj za vreme kralja Sunca.
Navodim samo primere. Mnogo je mogućnosti da se slobodno vreme provede kvalitetno i lepo.

Ne zavisim od lajkova. Ne moram da budem primećena na društvenim mrežama. O onima koji to žele mogu da pišem drugi put, nisu tema ovog teksta.

I..sada vas više ne bih zadržavala. Napolju je lepo vreme, šetajte ukoliko ste u mogućnosti, uživajte na nekom splavu pored reke. Čitajte. Knjiga je, pored psa najbolji čovekov prijatelj.

Za vatru kažu da je dobar sluga a loš gospodar. Isto važi i za internet. Prijatan dan i predstojeći vikend.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.