Kolumna od 01.05.2013.

Dođe vreme i da vas ja počastim sa jednom kolumnom. Što da je i ja ne napišem kada je pišu Vece, Cece, Jece, Ero sa onoga svijeta i još niz vama poznatih i nepoznatih autora.

Pišu oni o politici iako nisu političari, o ekonomiji iako im to nije profesija, o modi i pesmama a neukusno odeveni dreče po nekim kafanama.

Niko bre, osim pokojnog Mome Kapora nije pisao o običnim stvarima, našoj svakodnevnici. Svi bi nešto da pišu o ljubavi, tenisu, već navedenoj politici. To vam je isto kao kada bih ja sada krenula monolog o nekoj grani fizike ili hemije, a pojma nemam o tome. Ili, kada bih pisala o onome o čemu znam, a to su izbori i rad sa medijima, a vas ič to ne zanima.

Neću kao gospođa sa cvetom u kosi, kao šestogodišnja klinka da vam pišem “proleće je stiglo u naš grad, puno ljubičica ima u parkovima”. Kakvo crno proleće kada nas je udario afrički talas vrućine, i kad sami vidite kad izađete napolje ili kad otvorite prozor da napolju Sunce prži sve u šesnaest, ulice puste, mir neki, kao da tapadosmo u onu bajku o Trnovoj Ružici. Svi skamenjeni zaspali, stoje, i nešto se čeka. U ovoj našoj zemlji, i bez bajke nešto se čeka. Ili ulje na rasprodaji, šećer, ili referendum, hoće li ga ili neće biti. Oguglali smo na čekanja. Živimo od njih.

Napolju vruć dan, moja Cicika se opružila koliko je dugačka i široka na terasi, u nadi da će naći hlad i spava blaženim snom pravednika. Spava a pre spavanja zamalo da sruši cveće iz žardinjere. Mačja posla. Još je mlada i igrala bi se.

A da, gde stadoh. Čekamo mi svašta. Da završimo osnovnu, pa srednju školu, fakultet ko želi. Da se udamo ili oženimo. Da dobijemo dete i prvi stan. A onda čekamo da to dete poraste. I kad poraste čekamo ga noću brinući se gde je do sad. Zatim čekamo njegovo-njeno venčanje pa prvu penziju. Onda čekamo u redu za veštački kuk. I zaboravimo usput da još čekamo da otputujemo u neki, možda bolji svet. A usput čekamo raspuste, praznike, godišnje odmore, ulje, šećer, povišicu plate, red za LOTO, red za cigarete, red kod lekara, u apoteci.

Život nam se sveo na neko čekanje. Čekamo i bolji život i usput čekamo odluke političkog vrha. Stare smo mi čekalice. Treba da nam se uruči kolektivna diploma “Najveći čekači veka”.

Ja čekam leptiriće u stomaku i onaj osećaj zaljubljenosti. Sreća je lepa samo dok se čeka, uvek se setim divne Desanke Maksimović.

Ne čekam u redovima. Bežim od njih. Ne čekam belu haljinu i svadbeni marš. Ako se desi, desiće se. Ništa ja veliko ne čekam. Čekam nekad na red u kupatilu, samo to nije onako drastično čekanje kao u filmu “Laf u srcu”. Čekam i da se ugreje bojler.

Čekala sam inspiraciju i motivaciju za pisanjem. Čekam da proradi moja biblioteka, renoviraju je.

Sve neke manje bitne stvari ja čekam. Dok čekam, radim nešto drugo. Češkam Ciciku, perem sudove, kuvam kafu, čitam šta imam u kući, gledam neke TV serije. Lakše mi bude kad ne znam da čekam. Onda to čekanje kad dođe, dođe kao iznenađenje. I baš se kao dete obradujem.

A, jel dobra kolumna? Ne davim o ljubavi, ne pišem o sportu, a i ne veličam sebe, ne vređam druge. Možda sam i loš kolumnista. Vređanje, dizanje sopstvenog ega u nebesa, pljuvanje u dalj, to prolazi u šarenim novinama. Ogovaranje, zagovaranje, kolariću-paniću.

Juri me sestričina, moram da završim. A htedoh vam reći, sačekajte nastavak. Kao ono, nema nastavka danas.

Ajd u zdravlje, idem ja sada, eto mene sutra sa novom kolumnom ako vi to hoćete…Ljubim vas i želim da lepo provedete ovaj dan, kao i naredne praznične dane. Obećavam, sačekajte malkice, pisaću i pre svih praznika.

Stari tekst, ali nekako sada aktuelan…

1 thought on “Kolumna od 01.05.2013.

  1. ;)..Pa evo…piriznajem..mene moda i tenis ne zanimaju.. i ne pišem o njimaaaaaaaaa… ali pišem o tim običnim stvarima… Imam neke obične pričice koje zovem moja razmišljanja iz autobusa…Nisi sama.. i ja imam dve cicike i perem sudove i ćerku tinejdžerku koja sutra ima popravni iz patologije i koja prravi haos svuda po stanu ali je obećala da će sutra kad završi popravni da sredi ceo stan.. A ja od danas na odmoru.Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. 😉 pozdrav i lep dan 😉 <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.