Kad sve pođe naopako, treći deo

Bila je to hladna zima, okovana ledom.  Deca zbog slabog grejanja, nisu tih dana išla u školu.

Aleksandru je pozvonio mobilni, čuo je uspaničen glas svoje majke. Svetlanu je udario auto. Morao je smesta da ide na Urgentni centar.

Tamo ga je dočekala medicinska sestra koja je rekla da Svetlanu operišu, da je imala alkohola u krvi i da se okliznula i pala pod automobil.

Aleksandar je bio očajan. Nije mogao da veruje. Sada, kada je odlučio da se razvede, njegovu ženu alkoholičarku je udario auto. Odlaganje razvoda ili sudbina da ostane sa njom?

****

Svetlana je imala težu povredu kičme. Dugo vremena je bila u bolnici. Nije pila i često je zapadala u krizu. Stalno je bila nervozna.

Ostala je paralizovana. Kao takva je i puštena kući. Nastavila je da pije i da se svađa, odnosno da viče za svaku sitnicu.

Atmosfera u kući je bila stalno napeta.

Posle dve godine provedene u kolicima, dve godine patnje za njenu decu, otrovala se alkoholom i tabletama. Nisu uspeli da je spasu.

Aleksandar je ostao udovac, sa još maloletnom decom. Posle Svetlanine sahrane odlučio je da on nikada više neće okusiti ni kap alkohola, mada je i ovako retko pio, u posebnim trenucima.

*****

Deca su odrasla, Aleksandar je još radio kao advokat. Posle Svetlane imao je dve veze koje nisu uspele. Pomirio se da će ostati sam. Život mu je umesto sreće odredio nesreću. Ipak, u starijim godinama osećao je mir i rado je čuvao unuka koga je dobio od ćerke.

Verovao je i dalje veruje da je sve to sudbina i ne žali se. Sada mu je dobro.

KRAJ

*****

Inspiracija za priču bila je istinita sudbina jedne porodice. Iz razumljivih razloga promenjena su imena i još neki detalji.

***

Svi piju. I muškarci i žene, i deca. Alkohol je ozbiljan problem ovog društva.  Reakcije društva su male.

Reaguje se samo kada se dogodi neka tragedija. Ova bolest zavisnosti „otvara vrata“ i novim bolestima- bolestima jetre, psihičkim poremećajima, i ostalim bolestima.

Kao što se sprovode kampanje protiv pušenja i protiv narkomanije treba sprovesti i kampanju za borbu protiv alkoholizma. Tu strada cela porodica, ne samo pojedinac-zavisnik.

Treba biti umeren. I treba imati čvrstu volju kako se ne bi upalo u kandžu zavisnosti. Kad se jednom padne na dno, teško se vraća gore.

7 thoughts on “Kad sve pođe naopako, treći deo

  1. Ne razumem opravdanja baba i deda da ne mogu da čuvaju svoje unuke, ako sami o sebi mogu da brinu.

    Mnogo dobra i prava životna priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.