Kad ljubav nestane, drugi deo

Tako su se upoznali Miljana i Dragan. Iako su poticali iz različitih porodica, dobro su se slagali. Dragan je često trpeo Miljanine bubice. Voleo je, a kad nekog voliš, možeš i da trpiš bubice i mane.

Venčali su se kroz šest meseci, Miljana je ostala trudna. Draganov otac se ljutio, jer je Dragan morao da stane sa fakultetom i da počne nešto da radi.

– Ćuti Đuro, pusti decu, vole se, a šta će Draganu faliti da stekne radnu naviku? smirivala je Draganova majka muža.

Sa druge strane, Miljanini otac i brat su bili oduševljeni. Znali su da će Miljana uspeti da uči tokom trudnoće, i da će uspeti i da ima dete i da završi fakultet. Ona kad nešto poželi, postiže uspeh, govorio je njen otac. Dragana su lepo primili kao zeta.

***

Vreme je prolazilo. Dragan i Miljana su živeli, u relativno skladnom braku. Mala Tanja, njihova devojčica je rasla. Miljana se zaposlila u preduzeću u kome joj je otac sada bio generalni direktor. Tanju je čuvala Draganova mama. Ona im je često i kuvala i spremala.

***

Prve svađe su počele kada je Tanja krenula u peti razred. Miljana je napredovala u firmi, otac je otišao u penziju, ona je sada bila generalni direktor.

Dragan je radio prvo sa ocem, a posle je otvorio svoju automehaničarsku radnju. Zaposlio je još jednog mehaničara. Međutim, nije imao mnogo posla.

– Donosim u kuću više para od tebe, nesposobnjakoviću jedan!

– Miljo, stani..pa nisam ja kriv što u okolini ima nas petoro automehaničara.

– Mogao si drugu lokaciju da nađeš, mogao si bre da završiš taj šugavi fakultet i da radiš kod mene!

Miljana je bila nezadovoljna. Dragan je sve više i više nervirao. Bio je blag, uvek nasmejan, zadovoljan i malim, a ona je žudela da ga upozna sa kolegama iz drugih firmi..međutim, stidela se njegovih grubih ruku i mirisa benzina koji je ušao pod kožu.

Vremenom je prestala da ga voli. Pitala se zašto se i udala za njega. Po njenom mišljenju, nije bio vredan, nije bio sposoban, bio je glup.

A Tanja..nju je odgajila ona „matora veštica“ i svašta joj protiv mene ispričala..mislila je Miljana u sebi.

I njena svekrva je bila povod njihovih svađa. I svaka Tanjina, retka četvorka bila je povod da počne da viče na Dragana.

****

– Jedite sine, ti i Tanja ovde..Miljana je rekla da ne kuvam danas ručak kod vas, jer ide na neki poslovni sastanak.

– Mama, napravila je od mene kretena, ja ću se razvesti.

– Ćuti sine, dete treba da ima i oca i majku.

– Ali ona skoro da i nema majku. Miljana je često na sastancima ili na putu.

I dok je majka smirivala situaciju, Draganov otac je bio ljut, a bili su ljuti i Miljani otac i brat. Oni intelektualci da imaju za zeta automehaničara! Gde su Miljani bile oči.

***

Dragan je prešao u drugu sobu, spavaću je ostavio Miljani. Kukala je da mora da se odmori, jer je naporno i mnogo radila.

Uskoro su se razveli. Sporazumno. Tanja je pripala majci. Ona je našla ženu koja će čuvati Tanju i koja će kuvati i spremati stan.

Da, ostala je u stanu koji su kupili po pola Draganovi roditelji i njen otac i brat.

Dragan se vratio kod svojih.

****

Danas..pet godina posle razvoda, Dragan pije. Sam je. Tanju viđa vikendom. Od vedrog i dobrog čoveka, optimiste, postao je ljut, neraspoložen, čovek sa tugom u očima.

***

Kad ljubav nestane, treba se razići u miru. Bez velikih potresa. Pogotovo ako su tu i deca.

Pre braka treba dobro upoznati partnerove vrline i mane. Ljubav ne sme da bude slepa. Razum mora da postoji.

Jer kad ljubav nestane, onda je kasno za sve. Kasno je za ispravljanje grešaka.

Ipak, verujte u ljubav. Ona je smisao života. Pokretač svega dobrog.

I kada ljubav nestane..nemojte očajavati. Ponovo će doći. Kada se najmanje nadate. Prihvatite je otvorene duše, otvorenog srca. Možda je baš ona prava.

9 thoughts on “Kad ljubav nestane, drugi deo

 1. Ljubav, po meni, ne nestaje, izmedju dvoje ljudi, partnera, venchanih, ili je ima ili je nema. Ako posao i umor i samozivost mogu tako olako da obrishu neshto sto je nazivano Ljubavlju,onda to ni nije bila Ljubav.

 2. Ovo i nije bila prava ljubav, ali i on je kiksnuo … ne treba zaboraviti nikad izgubiti identitet, jer nikad ne treba zaboraviti ko je čovek u koga se zaljubila ta neka devojka, treba se prilagoditi braku naravno ali nikad ne zaboraviti ko si i šta si jer to gubljenje identiteta iako na početku izgleda kao kompromis u stvari je odlaganje neizbežnog samo što će tad cena biti mnogo veća …

  1. “ nikad izgubiti identitet“ – Мој човек!
   Мислим да је то кључна грешка коју многи праве. Мало по мало, миц по ми, компромис по компромис и од људи који су се заволели не остане ништа. А кад од њих не остане ништа, онда и љубав нестане јер више нема оних који су се заволели.

 3. Pozdrav!
  Ja mislim da je tu samo on voleo a ona pokušavala u njegovoj ljubavi da pronađe ljubav svoje majke. Bezuspešno, nažalost.
  Sjajni tekstovi, danas sam te „pronašla“ 🙂
  Jelena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.