Jelena, njen put u pakao i povratak iz njega, drugi deo

Da, priznala je da uzima tablete. Bilo je krajnje vreme da im to kaže i da zatraži pomoć. Znala je da mora sve da im kaže. Nije mogla sama da se bori.

******

U prvom razredu gomnazije, na rođendanskoj žurci jedne drugarice, prvi put je probala „maru“. Malo joj se mutilo u glavi, ali se posle smejala i bilo joj je sjajno. Nije joj bilo muka, a ranije je čula da kad prvi put probaš „maru“ obavezno ti bude muka. Sama je to demantovala.

Maru iliti marihuanu, koristila je od tada vikendom, i petkom popodne. Trudila se da sakrije miris koji je ispuštala ova trava. Prala je kosu kod drugarice, a čim bi došla kući, odmah se tuširala i presvlačila.

Prvo je ovu takozvano laku drogu dobijala besplatno, a kasnije je davala novac od džeparca, i uzimala je na „crtu“, do neke prilike kad joj roditelji i babe i dede daju novac..a to bi bilo za rođendan, Novu godinu, Božić, Uskrs. 

****

Tog popodneva, kada je priznala roditeljima, prošlo je skoro dve godine od početka korišćenja marihuane i lekova za spavanje i smirenje.

Miki, njen školski drugar, javio joj se posle sat vremena.

– Šta se desilo Jelena? Vidim pet propuštenih poziva i dve poruke.

– Pa, gde si ti, jurim te celo popodne!

– Išao sam sa kevom kod lekara. Slomila je ruku, pa sam joj bio pratnja. Ćale je na putu.

– OK Miki..ja sam priznala mojima za tablete. Morala sam. Saterali su me u ćošak. Mama je provalila, valjda zbog spavanja.

– Da li si ti normalna. Miki je počeo da viče na Jelenu. Da li si rekla i za mene?

– Nisam Miki. Spomenula sam Cicu. Njena tetka radi u apoteci.

– Ubio bih te od batina da si rekla za mene. Napravila bi mi problem sa kevom. Zaključavala bi njene apoteke i ne bih mogao da uzmem za sebe. A ti si znači rešila da prestaneš?

– Da, hoću da prestanem sa ovim. Mnogo spavam. Ne mogu da funkcionišem, i treba mi sve više tableta.

*****

Dok je Jelena razgovarala sa drugom, u dnevnoj sobi, Đorđe i Radmila su se međusobno optuživali.

– Nastaviće se-

6 thoughts on “Jelena, njen put u pakao i povratak iz njega, drugi deo

      1. Na zalost! To je moje glediste do duse ali ja nesto mislim da tu psihijatri i psiholozi i strucna lica skolski pedagog i tako dalje ne moze puno da pomogne, mozd asamo malo da nacne preobrazaj, a moze da bude i sasvim kontraproduktivno, e sad tu po meni glavnu ulogu igraju roditelji, mada ako “ne nadju okidac“, moze da bude svasta…

  1. Slazem se sa duledule, glavnu ulogu imaju roditelji, samo sto vjerovali ili ne znam sludcajeva gdje tako posalju dijete psiholozu i kada se dijete „otvori“, dijete jos dobije batine..moramo shvatiti da imas roditelja koji nikad nece priznati svoju gresku, koji ce na sve reci mi smo cinili to i to za nj.dobro!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.