Iz tame u svetlost, prvi deo

Nemoj Miroslave, ko Boga te molim. Nemoj, šta opet da kažem na poslu? Nemoj ako imaš duše.

– Nemam duše kučko jedna. Juče si kasnila sa posla kući. Gde si bila sramoto moja?

Otac je opet tukao majku. A ja mali, ne mogu da je odbranim. Seka se udala ove godine, a i ona dete kao što kaže majka. Petnaest godina. Zašto me nije povela sa sobom? Ne mogu ovo više da gledam.

Stevan je plakao u jednom kutku velike sobe. Otac je tukao majku stolicama. Stolice su se lomile. A to su jedine stolice u kući. I ta soba je sve. Kuhinja, spavaća soba, Stevanova soba. Kupatila nema. Stric ga je napravio prošlog leta malo dalje od kuće. Nije bilo kade.

Stevan je zatvorio oči i zamislio more, more koje nikada nije video. Za njega, šestogodišnjaka more je bilo daleko. Nije zapravo znao da li postoji u zemlji u kojoj živi. Majka mu nikada nije objasnila gde je more.

**

Uplakanih očiju, sa brojnim modricama i starim podlivima, Milena je spremala ručak. Miroslav je prestao da je tuče i otišao je u kafanu, da potroši ostatak plate.

– Majčice, da li te mnogo boli?

– Ne boli me sine, plačem jer sečem crni luk.

– Mama, mamice a kada ćeš nam praviti tortu? Dugo je nismo jeli.

– Stevo zlato mamino, Milena je krpom obrisala ruke i zagrlila svog sina..praviće mama tortu za Uskrs.

– A kad je Uskrs mamice?

– Brzo će Uskrs srećo mamina. Idi malo, igraj se sa drugarima.

Stevan je izašao na ulicu, slepu, blatnjavu ulicu na kraju sela. Tamo su ga čekali musavi dečačići iz susednih kuća.

***

Milena je spremila ručak i sela da napiše još jedno pismo svojoj majci. Našla je neke prazne papire i dve olovke koje su radile.

“ Draga mama,

Ponovo ti pišem, iako od tebe nema odgovora. Kada ćeš mi oprostiti? Mama, ja sam odavno svesna svoje greške. Ispaštam zbog nje. Oprosti mi, molim te. Tata bi oprostio, da je živ.

Mama, moram da dođem kod tebe sa Stevanom. Nemam više izlaza. Ubiće me. Da li ćeš mi tada oprostiti, kada me Miroslav bude ubio?

Svetlana čeka bebu, javila se preko komšinice Dare. Znaš da Dara jedina ima telefon u celom komšiluku. Bićeš prabaka. Dete je moralo da pobegne i evo sada čeka dete. A ja sam joj oprostila. Pokušao je Miroslav da je siluje. Pisala sam ti prošli put o tome. Zato se udala za onog momka, da pobegne od kuće. Sada kaže da ga voli. To je dobro. Juče sam išla posle posla kod nje. Prija je dobra žena. Pazi našu Svetlanu kao rođeno dete. Lakše mi je zbog toga. A mogla je da nađe nekog baksuza od svekrve.

Majko, oprosti mi. Uspela sam da uštedim malo para od plate, koliko sam mogla, Stevan traži nekad slatkiše. Nećemo ti biti na teretu majko. Pusti nas da dođemo kod tebe.

Voli te tvoja Milena

***

Nije se nadala Milena odgovoru. Majka je odmah po njenoj udaji rekla da joj više neće ući u roditeljsku kuću. Otac je plakao, ali bio je bolestan i nije mogao da se suprostavi majci. Ipak, Milena je uporno slala pisma, znala je da će jednog dana baka morati da vidi svog Stevana. Samo ga je na slikama videla. Miroslav je slikao Stevana kad je bio beba, i dok se nije skroz propio. 

Ah, zanela sam se, a ručak zamalo da zagori. Milena se trgla iz svojih misli. Morala je da zaprži pasulj. Pasulj je često kuvala. Ispadne dosta, pa imaju da jedu dva, tri dana.

Vratila se tami u kojoj je živela, sanjajući da će izaći u svetlost.

Pre sedamnaest godina, sve je bilo drugačije. Verovala je da će tako uvek biti, ali tama je prerano došla.

– Nastaviće se –

5 thoughts on “Iz tame u svetlost, prvi deo

  1. Ne umem da pišem komentare na parče, ovome što nam deliš na kašičicu i izazivaš našu znatiželju – pa čekam kraj i molim, malo brže, cmok.

  2. – Нецо, покушаћу због тебе да пишем брже 🙂
    – Станимире, част ми је што читате мој блог
    – Бане, спонтано се наметну теме, ни сама не знам како 🙂

  3. Stvarno imaš dara da dočaraš te situacije tako da mogu u potpunosti da ih zamislim… Žao mi je samo što sam u jednom turbulentnom periodu u kome ne mogu da ispratim ove tvoje priče u celosti, nego neki deo pročitam, a neki mi promakne. Ali, nadam se da hoću jednom. Zaslužuju to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.