Insomnia

Insomnia iliti nesanica je medicinsko stanje- poremećaj sna. Manifestuje se u nekoliko oblika: teže uspavljivanje, buđenje tokom noći, nemogućnost da osoba zaspe.

Tako kaže „čika Gugl“ i nudi čitav niz recepata protiv nesanice. Izluftirana, prohladna soba, par sati pre spavanja da se ne pije kafa, da se smanji alkohol, da se smanje cigarete. Da se ne gleda televizija, niti da vreme pre spavanja provodimo uz računar…Tu su i narodni-prirodni lekovi protiv nesanice.

Mene muči jedan oblik nesanice- ne mogu da zaspem. Budna sam celu noć. A sve sam pokušala: da čitam pre spavanja, u sobi je prohladno i u sobi se ne puši, nema televizora, nema računara, nema mobilnog…

Prošetam pre odlaska na spavanje. Popijem mleko. Tuširam se kupkom „koja opušta“. Ne jedem pre spavanja. I kafu ne pijem bar dva sata pre spavanja. Popijem i tableticu za spavanje. Zaboravim na brige, probleme, dileme. Opustim se. I…NIŠTA! NE SPAVAM!

Da, derem se, vrištala bih od muke dok gledam moju mačku koja blaženo spava od ponoći. A ja..ništa..

Čitam, ugasim svetlo, vrtim se po krevetu, ustanem..popijem vodu, idem u wc, prošetam po stanu, vratim se u krevet, čitam..i tako u krug.

Onda ustanem, pijem nes i nastavim da čitam, ili pišem.

****

Dobra strana insomnije je što možeš da posmatraš rađanje novog dana. Slušaš ptičice. Čuješ prve tramvaje, a nešto pre ili nešto kasnije i radnike „Gradske čistoće“ kako prazne kontejnere.

I razmišljaš..o porodici, o politici, o životu, o sebi, o junacima knjige koju čitaš 🙂

Misli lutaju i neka tuga se prikrada, ona što je uvek tu, ali je nema tokom dana..prikrade ti se i onda ukapiraš da je i bol tu. Onaj koji zauvek ostaje u srcu.

Ulove te i romantika i patetika, kad noću ne spavaš.

Ukoliko imaš obaveze tokom dana, to je gadno. Ceo dan se osećaš zbunjeno, umorno, ošamućeno.

Ukoliko nemaš obaveze, super, možeš da odremaš tokom dana.

I svakog dana svečano obećaš da ćeš leći na vreme, uradićeš sve što se savetuje u časopisima posvećenim zdravlju..i sve zaista uradiš. I ponovo ništa.

Hronična insomnia je uhvatila i ne pušta.

Razmišljaš šta te zapravo muči: koliko toliko zdravlje služi i tebe i tvoje najmilije, para malo, ali ko danas ima puno para a da nije tajFun ili se ne bavi politikom. Emotivna strana života-tako-tako..U principu ne postoje razlozi zbog kojih ne možeš da spavaš. A opet ne spavaš.

Možda stariš. Možda te uhvatila kriza srednjeg doba, raniji klimaks…možda, možda..Ali to ni za živu glavu nećeš sebi da priznaš, jer se osećaš mlado.

I tako iz noći u noć, ona tuga se javi, i romantika i patetika, i posmatraš rađanje novog dana…a sve bi na svetu dao za jedan dobar spavanjac 🙂

Fotografija preuzeta odavde

4 thoughts on “Insomnia

  1. Pokušaj sasvim suprotno od svih medicinskih i „razumnih“ saveta: uveče pre spavanja najedi se dobro! (Nije preporučljivo za one kojima je linija najvažnija u životu.)

    Srećom odmah će se pokazati da li je dobro ili nije. Dovoljno je da pokušaš jedan jedini put.

  2. Probajte sledece:
    * Odaberite neki veliki br (na pr 1712) i brojite od te cifre unazad
    * Zatvorenih ociju duboko udisite i izdisite, koncentrisuci se samo na disanje.
    Budite strpljivi i uporni i javite kakvi su rezultati ☺.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.