Idu dani, šesti deo…

Deda Guto, neko zoni, neko zoni! Mala Ana je bila sama sa deda Gutom. Aleksandar je bio na poslu, a Nataša je otišla u prodavnicu, i usput je svratila do prodavnice „zdrave hrane“. Htela je da mesi neke kolače.

Profesor je otvorio vrata i pozivar iz suda se izvinjavao što ga ometa. Dao mu je dva poziva. Jedan za njega, a drugi za Natašu i Aleksandra. Potpisao je oba poziva i pozdravio se sa radnikom suda.

Znao je zašto ih zovu na sud, pa ipak, počeo je da plače. Ana ga je pitala zašto „pače “ i on joj je pustio kanal sa crtanim filmovima, da ih gleda dok mama ne dođe. Njega je bolela glava.

U takvom raspoloženju ga je zatekla Nataša koja se s punim kesama vratila iz kupovine. Shvatila je da se nešto dogodilo. Dala je Ani da ruča, i stavila je da odspava malo popodne.

Čika Guto, šta se desilo, upitala je kada je Ana zaspala i kada su njih dvoje seli u trpezariju da popiju kafu. Neće još ručati, sačekaće Aleksandra.

Stari profesor je bez reči dao otvorene koverte, pozive da dođu na prvo ročište zakazano za 15 dana.

Ništa se vi ne brinite čika Guto, kad dođe Aleksandar smislićemo nešto. Sada ću da stavim da se kuva paradajz čorba, i da složim gibanicu. A za dezert ćemo imati rolat sa kokosom i čokoladom.

Dete moje, pa ti mi mnogo ugađaš- odgovorio je profesor Nati. Zavoleo je tu jednostavnu mladu ženu koja nije isticala da ima fakultet, i da potiče iz ugledne porodice. Volela je svog muža, dete, svoj sadašnji život. Odlučila je da ne radi, dok Ana ne napuni tri godine. Tada će je dati u vrtić. Nikada nije bila bezobrazna prema čika Guti, od kada su došli kod njega manje su se svađali ona i Aleksandar jer je para bilo više. Profesor je i dalje plaćao Aleksandru za trud koji ulaže oko njegove velike biblioteke. Aleksandar je prvo odbio novac, ali je profesor rekao da on ne daje novac za njega, već za Anu, da devojčica anđeo-kako ju je zvao, ima sve što poželi.

****

Advokat, sin starog profesorovog prijatelja koji se takođe bavio advokaturom, došao je tog vikenda kod njih kući. Ana je tog vikenda bila kod bake- Natašine mame koja je znala za njihove probleme sa Katarinom. Sama se ponudila da čuva Anu, da im ne bi smetala u ozbiljnim razgovorima.

Čika Guto, oprostite mi na ovome što ću sada reći. Nemojte da se bunite, dok me ne saslušate-počeo je advokat.

Potrebno je da odete kod psihijatra, sudskog veštaka koji će utvrditi da ste psihički zdravi i da niste dementni iako ste blizu osamdesete godine. Takođe ću tražiti od suda da službenim putem traži vaš karton iz doma zdravlja da se vidi da ste bili zdravi pri sklapanju ugovora, i da ne pijete ništa od lekova koji se izdaju za lečenje psihičkih bolesti.

Ali, pijem bensedin uz lek protiv reume! Za opuštanje mišića. Prekinuo ga je profesor.

Doza koju pijete nije velika i uzimate je samo uveče. Psihijatar treba da utvrdi da taj lek koristite u maloj dozi i da on ne utiče na vašu sposobnost razmišljanja i donošenja odluke.

Takođe, psihijatar će utvrditi i da su Aleksandar i Nataša psihički zdrave osobe.

Aleksandre, za vas i Natašu, tražićemo od policije i suda potvrde da niste krivično osuđivani, da nemate prekršaja i da se protiv vas ne vodi nijedan sudski proces.

U sudu ćemo overiti tri izjave- prva da čika Guta pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošču izjavljuje da ga niko nije prisilio na sklapanje ugovora. Aleksandre, ti ćeš naći dva svedoka koja će u izjavi da potvrde da nisi prisiljavao čika Gutu na sklapanje ugovora. Ista izjava, sa još dva svedoka biće overena i za Natašu.

Tako pripremljeni možemo da idemo na sud. Pregled psihijatra veštaka nećete platiti, to je moj prijatelj i ja ću sa njim srediti oko novca. Tek kada završimo sudski proces mogu da naplatim svoje usluge, ja dajem deo tom psihijatru koji može i hoće da čeka. Jedino vi morate da platite overe u sudu i ove potvrde da niste kažnjavani. Nije to mnogo skupo.

Aman Ivane stani, opet ga je prekinuo profesor. Imamo mi para, ne brini. Samo da se to završi brzo.

Čika Guto, ne znam koliko tačno traje proces. Ali da znate, ovi ugovori ne mogu da se obore u sudu. I važno je što ulazite u drugu godinu od potpisivanja ugovora.

Još su dugo razgovarali sa advokatom. Dopao im se što nije od onih koji traže novac unapred, i što je znao šta sve treba da pripreme pre prvog ročišta.

Dani su prosto leteli, i dan za ročište je došao.

NASTAVIĆE SE-

1 thought on “Idu dani, šesti deo…

  1. Uvod u nedaće zakucao je na vrata. Mislim da je advokat odlično obavio sve ove pred radnje i ima sa čime da izađe na ročište. Priča je vrlo zanimljiva i napisana tako da se jedva čeka sledeći nastavak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.