Idu dani, četvrti deo…

Mama, trudnoća lepo napreduje, dobićete devojčicu- lekarka se smešila Nataši. Aleksandar je držao za ruku i on se osmehivao.

Kada su izašli iz bolnice, Aleksandru je zvonio mobilni. Kratko je par puta rekao da, i dobro i na kraju doviđenja.

Profesor je zvao da oboje dođemo kod njega i upoznamo njegovu kćerku.

Ti si se baš vezao za njega? Zainteresovano je pitala Nataša.

Draga, vezao se on za mene. Stara je duša, što da ne progovorim koju sa njim. Nije senilan. Svega se seća.

Nataša je ušla sa mužem u auto i nastavili su priču o profesoru do kuće.

****

E, tako, da dođu, da vidim ko to hoće da me zameni. Katarina je bila ogorčena. Profesor Dragutin je vrteo glavom, znajući da je zloba i oholost koju kćerka pokazuje loša i da problem njegove samoće tek počinje.

**

Sutradan su Aleksandar i Nataša kupili cveće za Katarinu, vino i kafu. Nataša je prvi put dolazila kod profesora i znala je da je red da nešto ponese.

Vrata im je otvorila Katarina, zapanjena što vidi cveće.

Za mene! Zašto?

Ipak, otišla je po vazu da stavi cveće. Uvela ih je u veliku dnevnu sobu, nekadašnji salon. Tu ih je srdačno dočekao profesor.

Uz kafu i neki čokoladni keks koji je profesor kupio znajući da mu dolaze gosti, pričali su o Katarini, njenom životu u Americi, o Aleksandrovoj i Natašinoj bebi. Tada je profesor ustao, uzeo čašu vode, seo i rekao zašto su ih zapravo zvali.

Želeo sam da vas upoznam Nataša, i da vi upoznate moju kćerku. Planirao sam Aleksandre da obavim razgovor sa tobom, no možda je i ovo dobra prilika. Ja sam star čovek, imam ovaj veliki stan koji sam uspeo da sačuvam posle drugog svetskog rata..i znaš..idu dani..Katarina živi u Americi, neće da se vraća u Srbiju, i mislio sam..zastao je..Mislio sam da sa vama deco sklopim ugovor o doživotnom izdržavanju. Ti si Aleksandre mlad čovek, plata na fakultetu nije velika, plaćate stan, i eto dobićete prinovu..

Aleksandar i Nataša su se pogledali. Pogledali su i Katarinu koja je sevala očima.

Ja sam mislila da je za tatu dobar dom. Tamo će imati negu, lekare, i društvo svojih godina. I dalje mislim da to nije loša ideja. Vas ne poznajem. – U glasu joj se osećala gorčina.

Aleksandar je video da je profesor zapalio cigaretu, i onda je i sam zapalio.

Ovo je iznenađenje za nas. Profesore, dugo se znamo, gledam u vama drugog oca..Mislim da treba prvo o svemu još da razgovarate sa kćerkom. Tek onda sa nama.

Profesor je odmahnuo glavom i odlučno rekao da on neće u dom i da bi želeo da pomogne Aleksandru i njegovoj ženici.

Katarina je tada izašla iz sobe i zavladala je tišina.

Profesor je prekinuo tišinu rečima- U domu ne bih dugo živeo. Ovde živim čitav svoj život, ovde imam komšiluk, prijatelje koji stanuju u blizini, blizu je i fakultet gde odem nekad na kafu i…počeo je da plače. Onda se naglo smirio i rekao im da razmisle o ponudi. Ukoliko bi prihvatili, prvo bi se dogovorili o svemu, a zatim  bi u sudu sa advokatom overili ugovor.

***

Sutradan je Katarina otputovala. Nije želela da je otac ispraća na aerodrom.

Profesor je gledao na sat i čekao da dođe Aleksandar.

NASTAVIĆE SE-

1 thought on “Idu dani, četvrti deo…

  1. Profesor je istrajan u svojoj nameri iako nema podršku svoje ćerke koja bi htela i „jare i pare“… Oca strpati u dom a nekretnina da ostane njoj, što je vrlo sebično sa njene strane jer fizički nije tu i gleda samo sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.