Hoćeš li me konačno ubiti?

Pokušala je da otvori oči. Čula je da je neko doziva „Katarina, Katarina“. Nije znala gde se nalazi.
Osetila je nežni dodir po kosi. Prepoznala je taj dodir. Mama. Poželela je da plače ali nije mogla. Hrapavim glasom je upitala „Gde se ja to nalazim, šta se desilo? „
I mama je odgovorila. „ Katarina, dušo moja, u bolnici si. Ne sećaš se kada te je i kako Ivan pretukao? „
„ Ne, ničega se ne sećam. Gde je on? „
„ Jao dete i tako bolesna me sekiraš. U zatvoru je. Policija čeka da daš izjavu. Dugo si spavala. Ne možeš da gledaš jer te je tukao po licu. „
I ponovo je poželela da plače ali suza nije bilo.
„ Odmori sada, tata i ja ćemo malo prošetati pa se opet vratiti kod tebe. Darko je kod druge babe i dede, ne brini za njega.“

Katarina nije mogla da spava. Zatvorenih očiju vraćala se u ne tako davnu prošlost.

Iz malog mesta pored Novog Sada došla je u Beograd da studira žurnalistiku. Bilo je to pre šest godina. Dobila je sobu u Studentskom domu, upoznala se sa cimerkama i polako se prilagođavala novom gradu.
Išla je na predavanja, učila i malo vremena joj je ostajalo za zabavu.
Jednog popodneva cimerka Tanja je pozvala da izađe sa njom. Rekla joj je da mnogo uči i da treba da odmori. Dodala je da sa njima izlaze njen brat od tetke i njegov drug. Dvoumila se malo i na kraju pristala.

Te večeri je upoznala Ivana. On je bio najbolji drug Tanjinog brata.
Rekao joj je da studira arhitekturu, da je rođen i da živi u ovom velegradu..pričali su o knjigama, muzici, filmovima i nisu ni obraćali pažnju na Tanju i njenog brata.

Vreme joj je brzo prošlo. Dopao joj se Ivan na prvi pogled. Delovao je kao lulturan i svestran mladić koji pred sobom ima neki cilj.
Zaboravila je na upozorenja roditelja da ne veruje svakome koga upozna u Beogradu, da je ona ipak naivna devojčica iz unutrašnjosti…Sve je to zaboravila.

Posle tri nedelje počela je da se zabavlja sa Ivanom, a kada su proslavljali prvih šest meseci svoje veze Ivan je zaprosio. Dodao je i da želi da upozna njene roditelje, i da je vreme da ona upozna njegove.
I sve je izgledalo kao u bajci. I jedni i drugi roditelji bili su zadovoljni izborom svog deteta. Zajednički su napravili svadbu i Ivanovi roditelji su im ustupili stan a oni se preselili da žive kod Ivanove bake.
Katarina je odlučila da završi fakultet. Ivan je bio pri kraju studija i već ga je čekao posao kod prijatelja njegovog oca koji je imao arhitektonski biro.
Prvu godišnjicu braka proslavili su u Herceg Novom. Tu su proslavili i Ivanovu diplomu i njegovo zaposlenje.
Po povratku u Beograd Ivan je počeo da radi, a Katarina je odlazila na predavanja, kuvala, spremala stan, učila.
Tada je ona uočila njegovu preku narav. Smetalo mu je ako joj slučajno ručak zagori. Bio je ljubomoran na njene kolege sa fakulteta. Želeo je da zna gde se ona nalazi u svakom trenutku.

Katarina je u više navrata pokušala da razgovara sa njim i jednom prilikom je ošamario. Prešla mu je preko toga jer ga je beskrajno mnogo volela.
On je sve češće ostajao posle posla sa kolegama. Počeo je da pije.
Katarina se pitala da li je pogrešila u onoj prvoj proceni. Ipak, nalazila je opravdanja. Mnogo radi, trudi se da im sve obezbedi, i dete je na putu..
Požalila se samo majci. Ona joj je rekla da se smesta vrati kući. Odbila je.
Kada je rođen mali Darko Ivan je bio najsrećniji. Manje je vikao na nju, pomagao joj oko deteta, manje je pio. Katarina je poverovala da ga je dete promenilo.
Posle proslave Darkovog prvog rođendana i krštenja, kada su svi gosti otišli i oni ostali sami prvi put je dobila batine.
„ Flertovala si sa kumom. Ej, sa mojim drugom me varaš droljo jedna.“
Ćutala je. Odustala je zbog deteta od odlazaka na fakultet, učila je noću iz skripti.
Kada je išla na ispite i vraćala se sa desetkama kući prebacivao joj je što on mora da čuva dete.
Nije joj dozvolio da se zaposli kada je završila fakultet. Želeo je još jedno dete, a ona nikako nije mogla da zatrudni.
Život joj je vremenom postao pakao. Stan tamnica. Ljubav je nestala. Zamenila je mržnja.
Bezbroj puta ga je pitala „ Hoćeš li me konačno ubiti, to želiš, vidi ti se u očima „
I zbog tih reči je dobijala batine.
Nije smela da se druži sa komšinicama a nije imala ni volje. Morala bi da objašnjava otkud joj masnice, kako to često pada u kadi…
Darko je prisustvovao svim roditeljskim svađama. Rastao je u tihog, plašljivog i povučenog dečaka. Ivan je smatrao da dete ne treba da ide u vrtić kada je majka već kod kuće.
Ivanova majka je znala za ponašanje svog sina. Molila je telefonom, pošto je retko dolazila da ga napusti, da odvede unuka. Plašila se za snaju i dete. I Katarinini roditelji su molili da se vrati svojoj kući sa detetom.
Ostala je pri odluci da će sačuvati brak zbog deteta.
Darko je tog leta bio kod njenih roditelja na selu. Dan je bio običan, kao i svaki drugi.
Ivana je dočekao uredan stan i lep ručak. Došao je pijan.
I tada je istukao..Dok ju je tukao, molila ga je da je ubije, da okonča patnju..
I eto je sada u bolnici. Darko je bio kod druge babe i dede, a njeni roditelji su bili kraj nje.
Govorila si mu „Hoćeš li me ubiti konačno…Dete moje pa izazivala si sudbinu. Na Darka, na nas koji te volimo nisi mislila..govorila je njena majka tog popodneva.
I Katarina, nežna, krhka plavušica, donela je odluku. Razvod je ipak pravo rešenje i podneće zahtev čim izađe iz bolnice.

Godine su prolazile. Ivan je više nikada nije video. Razveo se preko svog advokata a iz zatvora je otišao na psihijatrijsko lečenje.
Katarina se više nikada nije udala. Našla je posao u Novom Sadu. Darko želi da krene njenim stopama. Za oca i ne pita.
Katarina je zapečatila svoje srce. Ugušila svu romantiku u sebi. Ono mnogo puta ponavljano pitanje „Hoćeš li me konačno ubiti“ zauvek je ostavilo traga na njenoj duši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.