Gospođica Svetlana

Obučena u svetloplavi komplet, obuvena u odgovarajući par sandala, naparfemisana i doterana, žurno je hodala ulicama grada. Ušla je u knjižaru u koju je često svraćala.

– Dobar dan Sanja, pozdravila je prodavačicu

– Dobar dan gospođice Svetlana. Danas ponovo gledate ili..

– Danas planiram da kupim poklon. Prijateljici je sutra rođendan. Samo časak, da pogledam nešto..Juče sam videla jedan n0vi naslov.

Kupila je knjigu, prodavačica Sanja je uvila u lep papir, a onda je gospođica Svetlana ušla u „Slatku kuću“ gde su je takođe poznavali. Stajala bi često i na kraju ušla u radnju i kupila bi sebi poneku čokoladicu, nešto skromno, ne mnogo skupo.

Danas je u “ Slatkoj kući“ kupila veliku bajaderu. Uz knjigu, bajadera će biti savršen poklon za njenu najbolju prijateljicu.

Šetala je zatim širokim bulevarima, razgledala izloge, sela u tramvaj i došla kući.

Živela je sama u malom stanu, nasleđenom od roditelja. Imala je malu penziju i jedino zadovoljstvo bilo joj je pravljenje kolača i čitanje. Pola napravljenih kolača podelila bi komšijskoj deci, a sa drugom polovinom ona se sladila.

Nikada se nije udala. Imala je par puta priliku da se uda, ali eto, sudbina je to..nije joj bilo suđeno. Pre par godina je preminuo čovek sa kojim je bila dugo u vezi.

Živela je povučeno, družila se sa jednom komšinicom iz ulaza, i sa tom najboljom prijateljicom.

Sa bratom nije razgovarala dugo, predugo. Ni njegova deca je nisu posećivala. Udaljili su se odavno. Bez svađe. Brat je mislio da je luda što nema muža. I nije mu nikada bilo pravo što Svetlana zarađuje malo više od njega. A ona je završila fakultet, on samo zanat. Nikada mu tu njegovu ljubomoru nije nabijala na nos. Njegovu decu je obožavala i sve im davala što požele. Čak se jedno vreme i zaduživala zbog njih.

****

Sutradan, dok se spremala da krene na rođendan, saplela se i pala pored fotelje. Počela je da jauče i komšinicin muž je provalio vrata i uleteo sa komšinicom.

– Šta je Svetlana?

– Boli me, jako me boli..

Pozvali su hitnu pomoć i odvezena je u bolnicu.

– Moramo da operišemo odmah kuk. Polomljen je. Hoćete da javite svojima da ste ovde? Ljubaznim glasom je pitao mlad lekar.

– Da, pozvaću brata.

Dugo je zvonio telefon i snaja se konačno javila.

– Ja sam Smiljo, u bolnici sam, slomila sam kuk. Javi Stevi i deci, pa ako..

– Šeprtljo jedna, pravimo zimnicu. Preneću Stevi, a decu ne znam da li da uznemiravam. Spremaju se za more.

Svetlana je spustila slušalicu. Potpisala je da pristaje na operaciju, a mladog lekara je zamolila da pozove njenu najbolju prijateljicu. Ali ne odmah, već posle operacije, da joj ne bi pokvarila rođendan.

****

– Ceco, došla sam. Što mi odmah nisi javila? Kako si sada? Uzbuđenim glasom pričala je Marija, njena najbolja prijateljica.

– Da li sam dugo spavala Maro?

– Jesi Ceco, i operacija je dobro prošla. Bićeš u bolnici još neko vreme, tako mi reče doktor. Onda sa gipsom kući.

– Idi kod mene kući, tamo te čekaju bajadera i knjiga, mila moja. Ne boli me, valjda su mi dali i lekove protiv bolova. Šta ima novo, kako je bilo danas?

– Misliš juče draga? Prespavala si posle operacije celu noć. Meni je jutros javio tvoj lekar. Čudila sam se što te nema kod mene. Važno je da je tebi bolje, ono najgore je prošlo.

Pričale su njih dve dugo, i onda je došla dežurna sestra koja je zamolila Mariju da ode, jer je vreme vizite. Marija je obećala da će joj sutradan doneti knjige, garderobu i pribor za ličnu higijenu. Njih dve su imale ključeve stanova, za “ ne daj Bože“. Uvek je jedna mogla da pomogne  drugoj.

****

Iz bolnice je Svetlana izašla posle dve nedelje. Steva joj je dolazio dva puta, i mahom je ćutao i šturo odgovarao na njena pitanja. Plašio se da će tražiti da dođe kod njega iz bolnice, ili da će tražiti da je gledaju i paze on i žena. To mu se nije dopadalo i odahnuo je kada je čuo da će joj u kući pomagati neka Sanja i da je tu neka Marija. On ih nije poznavao, a nije baš ni želeo da zna  ko su.

Pitao je doktora koliko je stanje njegove sestre ozbiljno, a on je odgovorio da može lepo da se oporavi. Svetlana je imala malo preko šestdeset godina i inače je bila zdrava. A ona njegova Smilja, žena rođena, već je videla Svetlanu na groblju i stan je već izdavala. Na tren mu je bilo krivo što je Smilja takva, ali pored nje i on je takav postao.

*****

Svetlani su pomagale Marija i Sanja iz knjižare, sa kojom se sprijateljila. Marija je kuvala, družila se sa njom, pomagala joj da se okupa, a Sanja je dolazila da izbriše prašinu i sredi malo stan. Svetlana joj je to plaćala, iako je u početku Sanja odbijala.

Imala je Svetlana fond novca za „crne dane“. Sa tim parama je otputovala posle dva meseca u banju, na rehabilitaciju.

****

Kada se vratila, prvo se čula sa Marijom. Pozvala je na kafu. Marija je došla sa vrućom gibanicom i tortom.

– Znam ja Ceco šta ti najviše voliš!

– Gledaj me Maro, smejala se Svetlana, dok je pokazivala kako lagano hoda po stanu.

– Ma ti si zmaj, znala sam ja da „neće grom u koprive“. Ajde da pijemo kafu.

Uz kafu su se dotakle i priče o Stevi i o deci. Marija je tužno posmatrala prijateljicu, do malopre veselu, kako plače. Ona sama je imala dobar odnos sa svoja dva brata i sa sestrom. Nikada nije razumela Stevu.

I kada se isplakala prijateljici, i kada je ona otišla kući, Svetlana je ponovo počela da plače. Prala je šolje i razmišljala je o bratu. Steva i ona su nekada bili bliski. Zašto se on promenio, to joj nikada neće biti jasno.

Ta bol koju je osećala i nosila je u sebi, ta bol neće se smanjiti. Kuk će boleti samo na promenu vremena, a bol zbog brata i njegove dece trajaće večno..

Svetlana se umila, legla da čita knjigu, a podsvesno je i dalje razmišljala..jer volela je brata. Mnogo ga je volela.

9 thoughts on “Gospođica Svetlana

 1. Divna priča Rado, na žalost toliko realna u ovom današnjem svetu… Jako si lepo dočarala Svetlanu da mi se čini da je poznajem čitav život….Prelepo 🙂

 2. Uobičajena srpska posla. Jedno od braće voli onog drugog, a taj to koristi do iznemoglosti. I navikne tako, samo da uzima i kad to prestane, onda se uvredi i naduri. Mnogi se onda opamete, neki nažalost nikada.

 3. Drago mi je što sam uspela da je dočaram..gospođicu Svetlanu..i hvala na komentarima, ja ih tek sada vidim, nešto mi se čudno dešava sa blogom..

 4. Ma nisu to samo srpska posla Negoslava, imas toga svugdje..to je dokaz kolikoi na sta su danas porodicne veze spale…ona je u stanju da se uvaljuje u dugove zbog njih, a ova je vec gleda dva metra ispod zemlje! nekad se zapitam da li su normalniji oni koji su rodbinske veze stavili na distancu, drze ih na distanci ili mi koji se trudimo da to ne pukne.. Moja majka je teticima prala guzicu, daj Boze da su joj otkako su se pozenili dosli dva puta u zivotu! Ni ja nisam dobra sa rodjenom sestrom, ima tu samo pozdrav za pozdravom..kada je bila trudna, hajde trckaraj oko nje, cisti joj stan, halal bilo sve sto sam uradila..kada sam se udala, digla nos.. pa cekaj, jel ja trebam neciju dozvolu? Dobila drugo dijete, opet prica da cistim, pomognem, meni muz nije dao..zato sto je vidio da je to iskoristavanje.. nekad nasi muzevi na zalost vide ono sto mi ne vidimo.. Bio prosle godine ramzan, bilo je sredina ramazana kada sam ja pozvala roditelje na iftar..digla nos..sto ja njoj nisam rekla..kako sam bezobrazna, ipak ona je starija, trebala je ona prva..pa imala je 15 dana prije mene, jok ta prica prosla..sada ramazan, ja ih danas pozvala 4 dan otkako je krenuo ramazan..opet se ljuti..
  To prvo dijete naraslo, ja zovem da je pusti meni, dovede meni na par dana, biti ce njoj lakse..jok eto ako je dovede meni, morati ce i „njegovim“..ne znam kakve su necije porodicne veze.. a bas se i moj muz sokirao, ipak da neda muzu da odvede unuku nani..bez komentara..
  Imam brata, u njega su roditelji ulijevali najvise nade u zivotu , danas zivi ko najveca slina..mislim nas je 10 da se razumijemo.. djece 10! Ali se nekako po mom shvacanju i misljenju prema nama zenama intenzirala nepravda, jer on je sin, najstariji.. danas zivi ko slina..sta drugo reci.. uvlaci se roditlejima u dupe nebili oni potpomogli, a po pravilo on bi trebao njih da pomaze..
  Imam sestru u Svici, doduse taj zivot tamo je dosta ucinio ohladjenom od nas porodice.. Nekako sve u svemu kada kupujes, ulazes, kada dajes pare, onda si fenomenalna, a ako uradis nesta sto njima ne pase..onda si najgora.
  Svi imaju djecu sem mene i senade i jos najmladje..i sada po nekom shvacanju ja trebam uzeti njihovu djecu, da bi oni otisli na odmor.. ili rasprava sto ja i muz putujemo, sto uzivamo u zivotu.. nekako shvatanja su, ja trebam ono sta zaradim da referisem njima, da dio njima dadnem pa da onda budem dobra.. ja ne kazem da nedajem, dadnem ja, najvise zbog djece..ali znas kako se to tumaci kao da prigovaras..
  Il sta mi je bilo van pameti mama ide, ima raspored kome kada ide da cuva djecu! Zena koja je iznemogla, ostarila, odhranila nas 10 jos treba da unucad vaspitava, cuva i hrani..a zasto nikom na pameti da se plati zena neka? I jos nije samo to najgore, nego sada ispada, tako to gleda familija muzeva, da se moja majka, nana namece..jadni ljudi, nemaju svoju privatnost..cak joj je od sekine svekrve sestra rekla kao najbolje da se useli! Znaci uopste se ne prica da ih oni zovu, barem ja tako smatram cim ljudi misle da se mama namece..

 5. Ili drugi slucaj, kada je Moj kum trebao da umre..naime radi se o porodici gdje se moja kuma Gordana udala za lika koji je vec imao dijete..nejse da ne pisem citav historijat podrazumijeva se da je ona sve ulagala i placala kao i to da je kupila kucu i stan..ipak imala je odakle, radila u Svici, tako zaradila penziju..Kum se razbolio..njegov pokvareni sin, nije ni ukopo svog rodjenog oca, vec je on u svojoj glavi prisvojio sve sto je kupila Gordana, cak stavise vec se kod advokata raspitivao koja su mu prava.. sreca KUm ozdravi..

 6. Samo daj Boze ako Kum prije umre, da mu sin ikad pokuca na vrata Goge! Al to ti je ono, sto vise pomazes, sto vise ulazes..najgori si..ona kupovala stvarcice kada se zenio, kucu, kupuje za djecicu i sto treba i sto ne treba, a on, jedno gov*o, vec je u svojoj glavi smislio nacin kako da je ostavi bez igdje icega..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.