Gluvi telefoni

Slušam te i ne mogu čudom da se načudim. Šta ti zapravo sada pokušavaš? Da oprostim što si me ko zna koliko puta varao, što si lagao? Glumiš ovde neku patetiku. Hoćeš da padnem na muške suze, ha? Boli me uvo što si se zaželio Tine. Nije Tina igračka, pa da je uzmeš kad Ti poželiš! Ne, neće sa tobom da provede nijedno popodne, a kamoli vikend!

****

Đubre jedno, on će meni da cvili na mobilni! Kao fora, zaželio se Tine. Ma nemoj. Hoće bre da mu oprostim, da zaboravim, da mi se opet uvali u gajbu. Ona klinka ga je garant oterala. Ili je bolestan. Nema trećeg. Što bi me zvao i cmizdrio mi da mu fali dete?

A možda mu stvarno nedostaje Tina?

Au, ti to mene zezaš? Ti si na NJEGOVOJ strani? Ti si bre moj advokat i moja prijateljica, i ima da budeš na mojoj strani!

****

Zaplakao sam. Šta da radim, nedostaje mi malecka. Olja odbija da izađe na ročišta, dolazi ona Ana, njen advokat i pravda je, a vidi se da je i ženi neprijatno. Nisam ni bolestan niti sam raskinuo sa Minom, odakle ti to? Hoću samo da ostvarim pravo da viđam svoje dete.  Zbog Tine sam izašao iz one firme. Slali su me u inostranstvo. Kako onda da vidim dete?

Branko, možda želiš da se pomiriš sa Oljom?

Pobogu Ivane, šta se sa tobom dešava, odakle ti ta ideja?

Greška je što si zaplakao. Olja je to protumačila na svoj način. Moramo neko rešenje da nađemo, i da se vidite i konačno dogovorite oko viđanja malecke. Ti meni daješ silne pare, a ona Ani. Na gubitku je samo Tina. A i vas dvoje ćete odlepiti, previše je tu nerazumevanja.

U pravu si. Ja sam već odlepio zbog Tine. Olja mi nikad nije poverovala da sam je jednom prevario i to sa Minom. I odmah je skakala, znaš već kako to ona ume. Zbog nerazumevanja smo se i razveli.

****

Ivane, videla sam se danas sa Oljom. Frktala je kao i obično. Ne odustaje. Ne želi da Branko vidi dete.

Uh, ja sam se danas video sa Brankom. Nije raskinuo sa Minom, iako im loše ide, samo on to neće da prizna. Neće da se vrati Olji, želi samo da viđa Tinu.

Ivane, ti si njegov prijatelj još iz detinjstva, a ja sam Olju upoznala u srednjoj školi. Ja ovo zadnje ročište neću da naplatim. I znaš šta, oni moraju da razgovaraju. Nisam ni na njenoj a ni na njegovoj strani.

Nisam ni ja. Oboje su grešili. Neću ni ja zadnje i ono prethodno ročište da naplatim. Bolje da to daju detetu.

Igramo se gluvih telefona. Mi razgovaramo, umesto njih dvoje da sednu i da razgovaraju i to reše kao ljudi.

Slažem se, samo treba ih naterati da sednu, bilo gde. Ja mogu da sredim Branka, ali se plašim da ti ne možeš da nateraš Olju. Tvrdoglava je, a ovaj je postao slabić, toliko mu fali dete.

Ma nije slabić, voli svoje dete.

Okej, nije, ali što je plakao? Nije bio spreman za razgovor sa njom. Ne znam Ana kako ćemo izaći iz ovog spora. Meni dođe da odustanem i neka traži novog advokata.

I ja bih rado odustala, Ali kome da preporučim Olju?

Znam. Ne mogu ni ja. Ova kafa i sok idu na moj račun, juče sam uspeo da dobijem neku lovu na koju sam čekao dve godine.

Važi, idemo. Čujemo se. I srećno sa Brankom.

Ćao, srećno tebi sa Oljom.

******

Za to vreme jedna krhka, plavokosa devojčica je plakala u obdaništu. Dobila je temperaturu. Vaspitačica nije uspela da nađe mamu i dobila je baku.

Hoću mamu i tatu! Sva deca ovde imaju mamu i tatu. Ja ih nemam!

Imaš ih zlato. Ajde sada sa bakom kući, da izmerimo temperaturicu, da ti skuvaj čaj i znaš, ima baka i čokoladnu tortu.

Neću čaj, hoću i mamu i tatu! Da budu zajedno. Da vidim tatu, i da mama manje radi. Neću čaj i čokoladnu tortu!

Proseda žena je okrenula leđa i tiho zaplakala. Zatim je brzo obrisala suze i na putu do autobuske stanice, malo dalje od obdaništa videla je prodavca balona.

Hajde Tina smiri se bakino…kupićemo balon,  hajde srećo…..

3 thoughts on “Gluvi telefoni

  1. DD, dok sam pisala ovu priču nisam mislila na stvarne likove i događaje. Pisala sam jer sam želela da istaknem problem ružnih razvoda u kojima deca pate najviše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.