Facebook, forumi, blogovi i ostalo…

Čitala sam sada uputstva na jednom portalu, šta sve ne treba da bude status na Facebooku jer ima statusa koji odbijaju prijatelje i ostale koji mogu slobodno da gledaju naš profil. Retko stavljam statuse lične prirode, ne postavljam status za statusom, i nisam se našla u toj priči.

Međutim, Facebook mi postaje naporan. Toliko je informacija na njemu, proverenih i neproverenih, toliko senzacionalnosti da mi je već muka. Ukoliko želim da čitam vesti, idem na web portale medija. Ne zanima me žuta štampa, niti šta rade naše „VIP“ zvezde, tako da me i te informacije ne zanimaju.

Možda ću ovom sledećom rečenicom povrediti mnoge, ali ja sam surovo iskrena i ne mogu da ćutim..

Jako me nervira samoreklamiranje na Facebooku. U redu je da se jednom pohvalite, i da drugi pohvale vas. Ali da to činite iz dana u dan, to je već preterano. Lično, ne volim sebe da hvalim. Više mi prija ako to urade prijatelji i poznanici. Čak i svoje tekstove sa bloga stavljam u što manje grupa. Kome se dopada moje pisanje i moj blog, naći će način da me pronađe.

Dalje, grupe na forumu. Ne znam više u koliko sam grupa član. Prvo kad otvorim Facebook, gledam te grupe. I to oduzima vreme. Okej, pronađem neke lepe tekstove na blogovima za koje nisam znala, i to mi je drago. Ali, da slušam rasprave o sterilizaciji mačaka, to mi je već dosta.

Jednom rečju, dosta mi je Facebooka, a navukla sam se i sada ne znam kako da se skinem sa njega.

*

Forumi odumiru, a sa njima i kvalitetna diskusija. Jako mi je žao zbog toga. Pišem na par foruma, svuda pomalo i nigde ne mogu da se skrasim. Eh, nedostaje mi stari, dobri RTSF na kome nije bilo avatara, ali na kome sam se osećala „kao kod kuće“.

*

Blogovi..vodim dva, tri bloga. Onaj glavni je za priče, kritiku društva i politike, a ova dva su lični blogovi u kojima pišem iskreno o svemu šta mislim i osećam.

Ne pišem da bih dobijala pohvale. Žao mi je što nema argumentovane kritike. Toga je bilo ranije, dok sam tek počinjala sa blogerajom.

Čitam blogove, ne sve, samo one koji mi se učine zanimljivim. Ima ih dosta. Sa druge strane vidim da je sve više stručnih blogova, o kuvanju, heklanju, SEO optimizaciji, politici i sličnim stvarima. Pitam se, otkud nama toliko stručnjaka!

Srbija postaje zemlja u kojoj se o svemu svi razumemo. Više ne važi „pravilo“ da se razumemo samo u fudbal i u politiku.

Okej, razumem. Nemamo novca da otvorimo portale i blogove na plaćenim domenima – bravo za one koji su prešli na te domene..već svi pišemo na free platformama. Čak se i neke političke stranke reklamiraju na free platformi bloga.

Sve u svemu,  ima puno blogova i treba pronaći one zaista kvalitetne i zanimljive. Ali, ukusi su različiti i o njima ne vredi raspravljati.

*

Nervozna sam ovih dana. Nadrndana što bi rekle moja mama i moja sestričina.

I sve mi nešto smeta i svi mi smetaju. Možda treba da ćutim…eh, kad bi mogla da ćutim.

4 thoughts on “Facebook, forumi, blogovi i ostalo…

 1. Rale, ovde ti je sve na dobrovoljnoj bazi.
  Uzmi ili ostavi. Uđi ili izađi. Baš te briga, gle si svoja posla, kažu Nišlije.
  Samoreklamerstvo prolazi sad. A na duže staze?
  I da- besplatni domeni ili plaćeni? Nisu ti plaćeni domeni skupi, više potrošimo na kafu i sladoled nego što koštaju, ali kada su mi objasnili njihove prednosti i mane, odlučila sam da ostanem ovde gde jesam. Najpre zato što nisam previše kompjuterski pismena i zato što ne mogu sama o svemu da brinem.
  A i što bih da se maltretiram, kad više volim da pišem nego da se bakćem s tehnikom?
  Mada, razmišljam i o plaćenom domenu, nije da nije…

 2. Nego, i ja razmišljam o kupovini domena. Videću, nisam ni ja nešto mnogo tehnički pismena.
  A što se tiče toga da je sve na dobrovoljnoj bazi, jeste, ali navika je čudo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.