Ekranizacija romana ili ne

Ekranizacija književnog dela ili ne? Da li književno delo gubi na vrednosti ukoliko se prenese na filmsko platno i na male ekrane?
Koliko se činom ekranizacije poništava rad samog pisca, da li on gubi ili dobija? Da li filmska industrija ekranizacijom romana pravi visokobudžetne ili niskobudžetne filmove i serije?
Da li je bolje da roman „oživi“ u pozorištu, pre nego li na filmu?

Ovo su pitanja koja stavljaju na muke i pisce i scenariste. Ne znam koliko širu javnost ovo zanima. Filmofili uživaju u svakom filmu pa i u onom rađenom po nekom romanu.
Sa druge strane čitaoci možda više teže ka pozorišnim predstavama u kojima omiljeni junaci njihovog romana ožive. Njima je važan kontakt sa glumcima uživo.

Ovo je neko moje skromno mišljenje koje ne mora da bude tačno. Lično preferiram samo književnost. Uživam dok listam stranice i živim sa junacima.

Takođe smatram da današnji klinci imaju siromašan rečnik i nemaju naviku čitanja jer previše gledaju televiziju i filmove. Ne idu u pozorište, osim ako moraju sa školom.

Ovo je glavni razlog zašto ne uživam u ekranizaciji književnih dela. Sa druge strane, da bi neki roman ostao onakav kakav je bio dok ga je pisac stvarao, potrebno je da u procesu stvaranja filma rade iskusni scenaristi, reditelji i glumci. U saradnji sa piscem, ukoliko se radi o savremenoj književnosti.

Loš izbor ekipe može da upropasti roman. Dobar izbor ekipe može da dočara atmosferu romana i da oni koji nisu pročitali požele da pročitaju roman.

Mač sa dve oštrice. Ukoliko želimo dobar film ili seriju po romanu, potrebno je složiti mnogo kockica da bi sve bilo korektno urađeno.

Naravno, bitno je znati koliko će film, serija doneti novca. Bitno za filmadžije i za pisca. Gledaoce i čitaoce to ne zanima.

Novac danas igra veliku ulogu u svim aspektima života. Novac je svima potreban.

Ministarstvo kulture već dugo kao da ne postoji. Država ulaže u neke projekte svojih članova i simpatizera. Kvalitet tu nije važan.

Zato ozbiljni pisci zaziru da se upuste u projekat zvani film ili TV serija.

A opet velika je čast i priznanje kada jedan dobar roman zauzme neko top mesto na listi serija ili filmova. Još je veća čast i priznanje kada se književno delo prenese u pozorište.
Knjiga ili film? Na ovo pitanje zaista ima puno odgovora.

Napomena: Za ovaj kao i naredni tekst nadahnuće sam dobila nakon čitanja knjige „Prave Beograđanke“ Igora Marojevića.

2 thoughts on “Ekranizacija romana ili ne

  1. Ja “varim “ sve .
    Knjigu , film, seriju , pozorisnu predstavu , sve …
    Kako god, jedno sam siguran 100%…
    Film koji je uradjen po knjizi koju smo procitali , je tek druga ekranizacija knjizevnog djela ,prvo smo je “filmovali“ mi .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.