Drugarica

 

Sanja je bila devojka prosečnog izgleda. Nije jurila modu, nije želela da bude u trendu. Ljubazna i fina retko je pokazivala da je na nešto ili na nekoga ljuta.

Radila je u velikoj firmi i bila je omiljena, kako među zaposlenima, tako i među šefovima. Nije odbijala nijedan posao i nije joj bilo teško da ostaje prekovremeno, po potrebi.

Na prvi pogled, bila je zadovoljna životom koji živi. Ipak, u dubini duše, još uvek je patila zbog propale emotivne veze. Imala je još jedan problem. Sve njene drugarice su bile udate, ili su bile pred brakom. Sanja nije imala najbolju drugaricu. Imala je ona drugove, ali oni ipak nisu mogli da zamene drugaricu.

****

Draganu je upoznala na koktelu koji je priređivala njena firma. Visoka, krupna plavuša, doterana, došla je na koktel sa jednim poznanikom.

I, kada je poznanik na trenutak ostavio samu, Dragana se osvrtala po sali. Tada je ugledala Sanju koja je sa jednom starijom koleginicom sedela u separeu.

Prišla je separeu, predstavila se, i Sanja joj je ponudila da sedne i popije nešto, da ne stoji sama.

Posle te večeri, Sanja i Dragana su dva, tri puta izašle u grad na piće, a onda je Dragana jednog popodneva došla kod Sanje kući, na kafu.

Tako su počele svoje druženje.

Sanja, naivna po prirodi, nije se obazirala na upozorenja koja su joj upućivali zajednički prijatelji. “ Kloni se te devojke, ruši tvoj ugled! „

****

Dragana je sve činila kako bi stekla naklonost Sanjine porodice i prijatelja. Tešila je Sanju kada joj je bilo teško. Donosila joj čokoladu na posao, plaćala je taksi zbog koga se Sanja stalno bunila. Imala je dovoljno novca za taksi, ali Dragana nije želela da ga prihvati.

Postale su nerazdvojne drugarice. Sanja je bila rado viđena gošća u Draganinoj kući, mada je dolazila retko. Više vremena su provodile kod Sanje, onda kada nisu izlazile u grad.

****

Dragana je često pričala o svom poslu. Nije bila zadovoljna platom. Nije se slagala sa šefovicom. Sanja je, bez mnogo razmišljanja odlučila da joj pomogne.

Tako je i Dragana postala njena koleginica.

Sanja je, zahvaljujući poslu koji je obavljala dolazila u kontakt sa mnogim poznatim ličnostima, od estrade do politike. Dragana je imala ogromnu želju da upozna neke ljude sa kojima je Sanja i privatno kontaktirala.

Naravno, Sanja je upoznala Draganu sa tim poznanicima. Za razliku od Dragane, posmatrala ih je kao obične ljude, nije na njih gledala kao na nedodirljive zvezde.

****

Vreme je prolazilo. Sanja je, pod Draganinim pritiskom, morala da je upozna sa svakom svojom simpatijom.

Dragana se promenila. Sve češće je bila drska i nervozna, nemarna u poslu. Sanja je nekoliko puta pokušala da je smiri i ukaže joj na greške, a za uzvrat dobijala je verbalne šamare od Dragane.

***

Dragana je počela da se viđa sa Sanjinim prijateljima i poznanicima. Čak i sa šefovima.

Sticajem okolnosti, Sanja je promenila sektor. Na novom radnom mestu se odlično snašla kada su u pitanju klijenti i posao. Međutim, imala je ogroman problem sa šefom i sa zaposlenima u tom sektoru. Nisu je prihvatili.

U početku, Sanji to nije smetalo jer se družila sa kolegama iz drugih sektora.

Kako je vreme prolazilo, na poslu je imala sve više problema.

Dragana je prilikom susreta nije tešila. Samo je pričala o sebi, svojim problemima ali i svojim uspesima, novim ljubavima, poznanstvima, izlascima.

Sve ređe se viđala sa Sanjom.

****

Jednog dana, Sanja je slučajno čula razgovor nekih kolega. Pričali su o njoj. O njenom privatnom životu i problemima koji su je snašli na poslu. Smejali su se.

Neke stvari iz privatnog života pričala je samo Dragani, a njoj je poverila i to davno neke detalje vezane za posao.

Slušala je tog dana kako je nesposobna, ružna, dosadna, odbojna, pakosna…Uvrede su se ređale jedna za drugom.

Sanja je izašla iz firme, otišla kod lekara i uzela bolovanje.

****

Dugo je plakala tih dana. Dragana joj se nije javljala, a ni ona nije zvala nju.

Setila se svih upozorenja koja je ignorisala.

Dragana joj nije drugarica. Samo je iskoristila zarad svojih ciljeva.

Posle bolovanja Sanja je promenila firmu. Na ispraćaj iz firme došle su njene stare kolege koje nisu verovale u tračeve i koje su Sanju dugo poznavale.

****

Dragana i dalje radi u firmi u kojoj je dobila posao preko Sanje. Druži se sa ljudima sa kojima je Sanja upoznala.

Dugo nije zvala Sanju, niti je išla kod nje. Više joj nije bila potrebna.

3 thoughts on “Drugarica

  1. Eto, upoznaš nekog, pomogneš, a taj neko ti ukrade život. I na kraju se čovek zapita vredi li biti dobar?
    Odlična priča, kratko a živopisno, i tako puno rečeno..

  2. Mnogo je Dragana u našem okruženju, ponekad ih je teško proceniti i otkriti. Uvek glasam za nova prijateljstva, ali oprezno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.