Dosije Bogorodica Vanje Bulića

Postoje knjige čiji sadržaj posle čitanja brzo zaboravimo. Postoje i one druge čiji sadržaj pamtimo i dugo nakon čitanja razmišljamo o pročitanom.

Takva je knjiga “ Dosije Bogorodica“ poznatog novinara, pisca Vanje Bulića. Ovaj triler pun neočekivanih obrta vodi nas na Crnogorsko primorje i u srpske manastire smeštene u Crnoj Gori.

Beogradski novinar Novak Ivanović piše reportažu o izgubljenom-ukradenom plavom safiru koji se nalazio na ikoni Bogorodice Filermose. Ta čudotvorna ikona i druga najveća hrišćanska relikvija -desna ruka Svetog Jovana Krstitelja nalaze se na Cetinju. Put do Cetinja je bio dug. Odnete iz Jerusalima sedam vekova su bile zaštitni znak hrišćanskog reda Malteških vitezova, zatim su se našle u carskoj Rusiji i posle Oktobarske revolucije stigle su u Crnu Goru.

U potrazi za izgubljenim plavim safirom nestalim sa ikone Bogorodice Filermose novinar Novak Ivanović stiže na Cetinje. Neočekivno postaje jedan od svedoka druge velike hrišćanske relikvije.

Šta spaja jednog arapskog princa, Malteške vitezove, komunističke funkcionere, masone, dinastije Romanov i Karađorđević saznajemo u ovom neobičnom trileru koji se čita u „jednom dahu“.

Pomešan sa fikcijom i istorijom Dosije Bogorodica uvodi nas u svet mondeskih letovališta, trgovaca relikvijama, svet o kome obično ne razmišljamo. Uvodi nas u svet opasnih kriminalaca i svet monaha.

Dugo ću pamtiti ovu knjigu Vanje Bulića. Mislim da je u svakom čitaocu probudila želju da sazna nešto više o sopstvenoj istoriji i o velikim hrišćanskim relikvijima o kojima se ćutalo u godinama socijalističke Jugoslavije.

Toplo preporučujem ovu knjigu svima koji vole istoriju, trilere i priču koja se odvija kao na filmskoj traci.

Fotografija preneta sa sajta Lagune

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.