Dnevnik dokone domaćice

“ Dnevnik dokone domaćice “ je prvenac Nataše Đurović. Ova knjiga nije klasičan zbir dnevničkih zapisa, onakvih na kakve smo navikli čim se spomene reč dnevnik.

Nataša Đurović je napisala zbirku mini kolumni. I svaka ta priča ili mini kolumna govori o sadašnjosti u Srbiji. Hrabro i bez predrasuda Nataša nam otkriva kakvi smo mi sami, ili bar većina pripadnika našeg naroda.

Duhovitim i britkim rečima Nataša nas vraća u doba socijalizma, u vreme bivših i sadašnjih vladara. Podseća nas i na Grand muziku koju mnogi slušaju.

“ Dnevnik dokone domaćice“ se bavi decom. Kulturom, novinarstvom, politikom, našim naravima i običajima.

Sa malo ironije i sarkazma ona piše o svim lošim pojavama u našem društvu. Svaka ta priča, mini kolumna tera nas na razmišljanje. Zašto je to tako, da li može drugačije i bolje?

Pisati o Srbiji i o Srbima današnjice je veoma teško. Teško u smislu da budemo objektivni. Nataša Đurović se trudila da to bude. Pisanje o problemima u kome se društvo i država nalaze je rizično. Ali Nataša je hrabra.

Ovu knjigu sam pročitala „u jednom dahu“, za sat, dva. Sigurna sam da ću je ponovo čitati u nekom budućem vremenu.

Ostavlja jak utisak. Gorak i bolan, jer bolno je kada ti se stvarnost prikaže odjednom, onakva, kakva je.

Ova knjiga poziva na buđenje svesti. Svako treba da razmišlja svojom glavom. Ne treba da bude uniformisan i ukalupljen. Treba da izađemo svi iz svoje zone komfora i da ne budemo više kukavice.

Treba da se podsetimo naših predaka i da mislimo o svojim potomcima. Želimo li da nas se potomci stide, kao što se preci možda stide nas? Mislim da je odgovor negativan.

Fotografija preuzeta sa portala KONKRETNO

1 thought on “Dnevnik dokone domaćice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.