Dete na stepenicama – Branislav Bjelica

„Dete na stepenicama“ autora Branislava Bjelice je knjiga o jednom tužnom odrastanju.

Kroz lik malog Branislava autor nam poručuje da deca imaju najčistije misli i najlepša osećanja. Branislav je dečak koji u zvaničnoj administraciji ne postoji. Upravo zbog toga, zbog te birokratije koja nema milosti, Branislav živi kratko.

Branislav je rano sazreo za svoje godine. Iz njegovih priča ostaje nejasno da li je imao, ili nije imao majku. Oca nikada nije spomenuo. Odrastao je praktično na ulici i sam se borio, ali nije uspeo da se izbori da postane čovek. Prerano je otišao među anđele.

Ostao je željan majčine ljubavi, toplog zagrljaja, običnog razgovora, ostao je željan pravih igračaka..i sladoleda je ostao željan.

Priča o surovoj stvarnosti iz vizure jednog desetogodišnjaka koji zna da razlikuje šta je dobro, a šta loše. Desetogodišnjak Branislav razmišlja o smrti. O tome njegovi vršnjaci ne razmišljaju.

Ne ide u školu ali ima talenat da smišlja pesme. Pesme pune tuge.

Majka dominira u celoj knjizi. Nje možda i nema u životu glavnog junaka ali on mašta o njoj. Kako je lepa, kako radi na nekom lepom mestu, kako će doći, kako će doći i pomilovati ga.

“ Dete na stepenicama“ je surova priča o našoj stvarnosti. O stvarnosti u kojoj deca prerano odrastaju jer ih život šiba sa svih strana.

Ova knjiga nam nameće bezbroj pitanja i donosi nam pouku- treba ponovo da nađemo ono dete u sebi, dete čistih misli i dela..i treba da shvatimo da moramo da se borimo da nam bude bolje, jer život je jedna velika borba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.