Daleko je Amerika, četvrti deo

Jelena je postala popularna već posle prve izdate knjige. Pisala je o ljubavi, smeštala je svoje ljubavne priče u savremeno doba i neki su je poredili sa Mirjanom Bobić Mojslilović. Njoj je to poređenje laskalo. U studio u kome je Petar radio intervju sa njom, donela je nekoliko knjiga da pokloni gledaocima. Donela je knjige i za Petra i ekipu koja je realizovala emisiju.

Po završetku emisije Petar je pozvao na kafu. Imao je običaj da pije kafu sa gostima koje ugosti u emisiji. Jelena je naručila crno vino, a Petar nes kafu i čašu vode. Nikada nije pio sa onima koji su bili gosti u emisiji.

Te večeri su vodili opušten razgovor iz koga je saznao da su Jelenini roditelji razvedeni, da živi sa majkom, a da je otac u Švedskoj i da tamo živi dugi niz godina. Pričala je o svom životu otvoreno, bez mnogo ustezanja. Spomenula je i da se razvela, da nema decu, da radi posao koji baš i ne voli, u jednoj privatnoj firmi, kao arhitekta.

Petar je uglavnom ćutao, ali kada je spomenula da ne voli posao, pitao je zašto radi posao koji ne voli. Nasmejala se i rekla da će prestati da radi kada se ponovo uda i rodi decu.

Posle tog prijatno provedenog popodneva, Petar je sedeo sam u stanu i pio je viski koji je jednom kupio od povišice plate. Čuvao ga je za posebne prilike. Bila je posebna prilika. Zaljubio se. Nije želeo da razmišlja o Jeleni, ali je ipak to činio.

****

Zapalio je još jednu cigaretu, uključio je TA peć, uzeo sa police tri Jelenine knjige i vratio se svojim sećanjima. Na tren je poželeo neki alkohol, neku žestinu, ali se brzo trgao i rekao sebi- TI VIŠE NE PIJEŠ!

****

Život je ušao u svoju rutinu. Rutinu su remetili mamurluci nedeljom, poneki Slađin dolazak ili dolazak rodbine iz Kragujevca. Ko god je imao neka posla u Beogradu, obavezno je dolazio i kod njega. I stalno je slušao kritike o tome kako mnogo pije, kako treba da prestane. Jednom je bio na ivici živaca i hteo je da izbaci iz stana tetku i teču, ali ipak to nije učinio.

Zvao je nekoliko puta Jelenu, da se vide, ali je ona to u početku odbijala. Na kraju je pristala i Petar je izveo na večeru. Ovog puta je Petar malo pričao o svom životu. Nije spomenuo da ima problem sa alkoholom i da pije antidepresive i ansiolitike. To se ne govori na početku, uveravao je samog sebe.

Radio je, počeo da izlazi sa Jelenom, kada nije bio sa njom ili je spremao emisiju ili je sedeo u nekoj kafani.

Posle šest meseci zabavljanja, Jelena je rekla da je trudna. Jako se obradovao. Njena majka i njegove tetke i ujne i strine su spremale svadbu.

Venčali su se brzo, u Kragujevcu, rodnom gradu njegovih roditelja. Svadbeni ručak je bio u hotelu i tamo su proveli prvu bračnu noć. Bilo je lepo, kao u bajci.

Jeleni je po povratku u Beograd rekao sve o sebi, i da pije i da mora da uzima lekove, i ona je sve nekako mirno prihvatila.

  • Samo nemoj nikada da digneš ruku na mene, prošaputala je jedne noći.
  • Ljubavi, ti si moje Sunce, imaćemo bebu, odakle ti ideja da sam ja nasilnik.
  • Samo ti kažem.

Vreme je bilo teško, novac koji su dobili na svadbi uložili su u proširenje i renoviranje stana. Na bračno putovanje nisu otišli i nisu žalili zbog toga.

Petar je manje pio, bio je lepo raspoložen i srećan što će postati otac. I na poslu je napredovao, postao je urednik redakcije za kulturu.

A onda se rodio Dušan. Bilo je tog jutra veselja ispred porodilišta, cepanja košulja, poklonio je Jeleni zlatan lančić sa priveskom anđela.

Dan uoči Jeleninog i Dušanovog izlaska iz bolnice, pozvao ga je pedijatar koji je radio u porodilištu.

  • Tata, budite jaki…vaše dete..znate, bio je težak porođaj, ima problema sa glavicom, ali sredićemo to vremenom.

Učinilo mu se da pada u ponor. Šta nije u redu sa bebom, zašto, zna li to Jelena? On je bebu video par puta na tri minuta, nije primetio ništa čudno. A i Jelena ništa nije spominjala.

Saznao je da mali Dušan ima poremećaj „velike glave“ i da će morati na operaciju, kad malo ojača.

Petru se rušio svet.

NASTAVIĆE SE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.