Četvrta crtica, moj deda

O dedi, tatinom ocu,  sam već pisala. Onako usput, kroz priče i kroz neke dopune priča.

Želim da ga sačuvam od zaborava. Njegov odlazak zauvek, ostavio je duboku ranu na mom srcu.

***

Bio je jedan od prvih zanatlija u ono vreme. Imao je svoju automehaničarsku radnju i uredno je plaćao državi porez, tada paušalno. Iz ogromne riznice sećanja, ređaju se kao na filmskoj traci ta vremena. Ko je gledao seriju „Majstorska radionica“ sa Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi, može da zamisli kako je u to vreme izgledala moja kuća, moje dvorište, i moje odrastanje.

Dolazili su nam lekari, advokati, studenti iz afričkih zemalja, poneki glumac, poneki pevač, tada popularan. Dvorište je bilo uvek puno. Bilo je mnogo smeha i anegdota.

Deda je znao da ostavi posao, i da me presvuče kada sam bila jako mala. Nije dozvoljavao da me roditelji vode u vrtić jer su on i baba mogli da me čuvaju. A meni je bilo zanimljivo da upoznajem njegove alatke, ključ Gedora, da otkrivam svet automobila, da razgovaram sa mušterijama.

Kada je sestra malo porasla, ona je bila glavni dedin pomoćnik.  Još bolje od mene se snalazila u tom moru alata.

***

Nedeljom popodne sam išla sa dedom u cirkus ili u grad. Jupi, kokice, šećerna vuna u cirkusu i obavezno slikanje, sa slonom, sa majmunom ili sa klovnom. Crnobele fotografije koje i dan danas čuvam.

***

Deda je prvi ustajao i kroz maglu mi prolaze slike prvog odlaska u prodavnicu. Svakog jutra sam pila čokoladno mleko ili Kraš Ekspres a deda je znao da napravi najbolji doručak na svetu. Ponekad sam ga volela više od babe, priznajem.

Za razliku od drugog dede, on je bio iskusniji u čuvanju dece. Radio je to sa mnogo ljubavi.

***

Uvek je bio nasmejan i spreman za šalu. Nikada nije pričao o svojoj teškoj prošlosti, nikada se nije žalio da ga nešto boli.

Bio je dobar vodič u šetnjama kroz grad. Uz male istorijske opise nekih zgrada, dodavao je i svoje opise. „Ovo je bio dom oficira. Održavali su se balovi pre rata. Vodio sam tvoju babu ovde.

“ Znaš kako je nastao Kalemegan? Znaš li kako je ovde bila Autokomanda za ceo grad? “ Pitao je i davao odgovore.

Zahvaljujući njemu, naučila sam i da se najbolji sir prodaje na Kalenić pijaci, a najbolje vino u tada prvom podrumu vina u Beogradskoj ulici.

***

Sa svakog putovanja na koje je išao sa babom, donosio je sestri i meni igračke.

Pored ljubavi koju je gaji0 prema automobilima, voleo je da se bavi i stolarskim poslom. Pravio nam je razne stolove, šamlice, popravljao je sve po kući.

***

Mnogo sam vremena provodila sa njim. Igrali smo tabliće, mada je voleo i tač i još neke igre sa kartama. „Karte su za zabavu, nikako ne smeš da se kockaš za novac. Onda karte postaju zlo.“ Često je to ponavljao.

Govorio je da će živeti do 101, a onda kako Bog odredi.

***

Bila sam odrasla, bavila se tom politikom. Jednom prilikom sam mu rekla da idem na sastanak sa visokim funkcionerom. “ Čuvaj se. Ne dozvoli da ti naprave neko zlo. Molim te, čuvaj se! “ “ I eto, ja sam kralja video samo u povorci, sa svitom, a ti ideš čak na razgovor i kafu“. Nije mogao da shvati da čovek ipak nije kralj, i da su nastupila neka druga vremena.

***

Deda mi je kupio prvi mobilni telefon. Nije dozvolio da ga sama kupim, želeo je on da kupi. Alcatel, cigla kako se to danas zove, ali u to vreme je bio jedan od najboljih telefona.

***

Sećanja na njega ne prestaju. Samo jednom je bio na kafi, u mojoj kancelariji. Želeo je da vidi gde mu unuka radi.

***

Kada se rodio moj sestrić, svu ljubav koju je nama poklanjao, preneo je i na njega. Igrao se sa njim iako star i nemoćan. Zbog sestre i mene je, pod stare dane izašao iz svoje kuće, kako bi se tu gradila zgrada. “ Vi ste bez oca. Treba da imate svoje stanove. Da ne brinem. Lako je za mene. Vi deco ostajete. „

Niko nije verovao da će on u poznim godinama biti toliko snažan i odlučan u svemu.

***

Imao je ogroman broj prijatelja. Plakao je i patio kada su ti prijatelji odlazili zauvek.

Kada je baba umrla, postao je dementan, ali demencija je bila povremena, ne stalna.

***

Pre te demencije, odneo je svoju fotografiju iz vremena kada je bio mlad, da se umnoži. Dao nam je svima po jednu fotografiju, da ga pamtimo iz vremena kada je pevao u Prvom beogradskom pevačkom društvu. Molio je i da čuvamo tapiju na kuću i zemlju, i njegove diplome iz škole koje su nosile pečat Kraljevine Jugoslavije. Sve ono što je godinama čuvao kod kuće, umesto u banci dao je mojoj majci. Novac. „Vama je potreban, meni nije“. Znao je da sačuva novac istom onom merom po kojoj je i trošio novac.

***

Poslednji dan u kome je bio svestan. Izašla sam ranije sa posla jer je mama morala da ide kod njegove lekarke po recepte. Doživeo je te noći moždani udar.

“ Deda, da skuvam čaj? „

“ Ne treba, nemoj zbog mene da se mučiš. Nisam žedan.“

“ Deda, da te pokrijem, da li hoćeš da spavaš?“

“ Ne, hoću da budem budan. Daj mi slike da ih malo gledam.

Gledali smo stare i nove fotografije.

Zatim je zaspao. Sve ukupno je ležao pet dana, uključujući i taj dan dok je bio tokom dana svestan.

Zatim je zauvek zaspao. Otputovao je kod svoje jedine ljubavi.

***

Deda, dogovor je bio do 101. Sva obećanja si ispunio sem tog obećanja.

***

Bio je čarobnjak mog detinjstva, moje mladosti, mog nekog zrelog doba. Bojio je ovaj svet bojama smeha i vedrine. Njegov odlazak boli.

Da je ostao živ, ove godine bi napunio tačno 100 godina.

***

Stalno ga spominjemo. Provela sam više vremena sa njim, nego sa svojim roditeljima, oni su radili, a on, iako je dodatno radio u kući, uvek je imao vremena za nas-za moju sestru i mene.

***

Živeće u mom srcu zauvek. Taj dobri, pošteni, plemenit čovek koji je zračio pozitivom. Baš kao i moj otac, i moj drugi deda, ni on nije nikada govorio ružne reči, niti je koristio neke metode kažnjavanja. Naprotiv, uvek nas je branio. Mislio na nas. Beskrajno mnogo voleo.

***

Čuvam njegova, već požutela dokumenta. Čuvam veliku sliku na kojoj je celo Prvo beogradsko pevačko društvo i on negde u sredini hora. Čuvam diplome, i pasoše i sve.

Sećanje na malog, a tako VELIKOG čoveka trajaće večno. Ne dam da ga proguta prašina zaborava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.