Božić

Pored Duhova i Vaskrsa, Božić spada u najveće hrišćanske praznike.

Dan Hristovog rođenja slavi se sedmog januara, po julijanskom kalendaru. Osim u Srbiji, ovog dana Božić slave i : Belorusija, Egipat, Etiopija, Gruzija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rusija i Ukrajina.

Pored Vaskrsa, Božić je najradosniji hrišćanski praznik. Slavi se rođenje našeg Gospoda Isusa Hrista.

Ovaj veliki praznik spada u porodične praznike. Proslavlja se u krugu svoje porodice. Prema nekim verovanjima na Božić se ne ide nigde.

Ujutru u kuću dolazi polažajnik. Obično je to dečak ili mladić iz uže i šire porodice ili komšiluka. U gradu, polažajnik čestita Božić ukućanima. Dobija darove i posluži se sa nekim od brojnih jela sa božićne trpeze.

Ukućani na dan Božića lome česnicu i u njoj traže „paru“. Česnica može biti pogača sa ili bez suvog grožđa a može biti i suva pita sa orasima kako se obično pravi u Vojvodini.

Veruje se da na Božić treba započeti neki posao. Takođe, pre Božića potrebno je da se vrate svi dugovi.

Kuća-stan čisti se trećeg dana Božića, kada je krsna slava Sveti Stefan.

Običaji kako se Božić nekada slavio održali su se po selima, a obeležavanje Božića u gradu prilagođeno je drugačijim uslovima života.

*
Volim ovaj hrišćanski praznik. Volim kada se oko božićne trpeze okupimo svi, i sestra, zet, deca, mama i ja. U mojoj kući česnica se pravi kao suva pita.
Posle ručka traži se „para“. Veruje se da će onaj ko nađe paru u česnici cele godine biti uspešan i da neće imati finansijskih problema.

Uz kafu prepričavamo ranije proslave Božića. Sećamo se onih koji više nisu sa nama, ali su u našim srcima.

Dragi čitaoci bloga, pratioci i svi vi koji Božić slavite po Julijanskom kalendaru,

MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI! Srećan Božić. Provedite ga u miru, sreći i radosti sa svojim najbližima.

Fotografija preuzeta odavde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.