Borba za biblioteke

“ Poštovana redakcijo,

Živim na Voždovcu, i želim da vam prenesem problem koji imaju žitelji ove opštine, koja spada u red najvećih beogradskih opština.

Od februara prošle godine do danas zatvorene su gotovo sve biblioteke na Voždovcu. Trenutno rade samo biblioteka „Karađorđe“ i biblioteka „Dositej Obradović“.

Voždovac ima oko 165 hiljada stanovnika, ima puno dece koja pohađaju osnovnu i srednju školu, i u bibliotekama su ranije uzimali lektiru.

Više od trideset godina uzimam knjige u biblioteci u Vojvode Stepe 261, koja je u blizini mog stana. Imam cerebralnu paralizu, u invalidskoj sam penziji i mnogo volim da čitam. Predstavlja pravo mučenje odlazak tramvajem u biblioteku „Karađorđe“.

U više navrata sam kontaktirala sa nadležnim iz gradske biblioteke i dobijala sam nejasan odgovor..da imaju problem sa strujom ili vodom.

Da li neko želi da ukine biblioteke, kao što su ukinuti bioskopi i da na njihovom mestu nikne novi poslovni prostor? Ovo pitanje se samo nameće.

Molim vas da vi kao medijska kuća pitate nadležne u Biblioteci grada Beograda o čemu se radi, i da o tome obavestite javnost.

Unapred zahvalna „

Ovaj mejl je prosleđen na više adresa medijskih kuća. Za sada su reagovali RTS- emitovan je prilog u “ Beogradskoj hronici“…a očekujem odgovor od novinara sa jedne radio stanice, kao i članak u „Politici“.

Šta mislite o ovom problemu, da li je normalno da se jedan prostor renovira skoro godinu dana?

Izjavu za RTS je dala i nadležna iz gradske biblioteke. Nemaju dovoljno sredstava za završetak renoviranja, ali će se biblioteka u mom kraju otvoriti sredinom februara!?

13 thoughts on “Borba za biblioteke

 1. Rado i ja mnogo volim da čitam, a dok su deca išla u školu ja sam se „šlepovao“ uz njih i uzimao knjige iz biblioteke. Kako na Karaburmi, tako i u Borči. I moja lična biblioteka nije baš mala 🙂
  Ali pre godine dana je biblioteka koja je bila u mom komšiluku – izmeštena. Od tada više ne idem u biblioteku i baš mi to nedostaje. Moja prijateljica iz UK kaže da ona čita elektronske knjige, ali ja ne mogu, oči me bole posle.
  Razumem te i podržavam – ako to uopšte ima nekog uticaja u ovoj državi ljudi bez morala.

 2. Biblioteka zauzima posebno mesto u razvoju moje lične malenkosti, u njoj se formirala moja ličnost kad sam prelazio iz faze deteta u ovo što je posle od mene nastalo. U kasnijem periodu stvarao sam svoju ličnu biblioteku jer mi je bilo nezamislivo da knjige koje zavolim nemam uvek pri ruci.
  Ne bih o ovoj državi i njenom odnosu prema kulturi…
  Mnogi će reći da su knjige skupe, da se teško živi itd, a čim grane proleće počeće da razmišljaju o letovanju na koje će bez mnogo premišljanja potrošiti hiljadu evra koje će otplaćivati do sledećeg leta i kukati.
  Ono što je važno: knjiga nije skupa jer nema cenu.

 3. Kad je svojevremeno u Čačku zatvarana knjižara „Plato“ veoma sam se uznemirio. Na tom mestu je sada (a tada otvorena) banka. Narod koji ne čita, on ne misli, ko ne misli on ne razmišlja, a ko ne razmišlja taj se ne buni. Mislim da su intencije jasne, ali bih voleo da grešim.

 4. Žao mi je Rado…kultura najviše trpi nemaštinju, a kultura je neohodna, baš i zato.
  Nadam se da će biblioteka biti što pre otvorena, i da se biblioteke neće više zatvarati, već suprotno, da će ih otvarati još.

 5. Hvala vam svima. Ukoliko ne otvore biblioteku u februaru, ponovo idem na TV.
  Inače, mislim da knjiga nije skupa, Imam svoju biblioteku koja se povećava iz meseca u mesec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.