Bijelo dugme

Legendarna rock-pop grupa Bijelo dugme održaće dva ili tri koncerta ovog meseca u beogradskoj “ Areni“.  Na moju veliku žalost, ne mogu da idem na koncert, ne zbog novca već zbog problema koje imam sa kolenima. Ne smem da idem u gužvu.

Ipak, tamo će biti moja sestra i dobiću pravi izveštaj sa koncerta i fotografije, nadam se sa Mladenom Vojičićem Tifom.

Ova sarajevska grupa koja je žarila i palila tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, asocira me na detinjstvo, ranu mladost, prvu dečiju ljubav..i verovali ili ne, asocijacija mi je i zima. Asocijacija za BD je i bezbrižno vreme u kome smo svi živeli.

Prvi put sam slušala pesme Bijelog dugmeta na ujakovom starom kasetofonu, kada sam bila jako mala. Nisam mnogo obraćala pažnju na pesme koju je pevao Željko Bebek.

***

U decembru 1984.godine, imala sam dvanaest godina. Gledala sam sa tatom „Beogradsku hroniku „. Tada sam prvi put videla novog pevača Bijelog dugmeta- Mladena Vojičića Tifu. Zaljubila sam se odmah. U njega i u njegov glas. Počela sam da slušam redovno Bijelo dugme. Kao zaljubljena tinejdžerka poslala sam mnogo, beskrajno mnogo pisama Tifi. Došla sam nekako i do njegovog broja telefona i čula sam se sa njim. Nastavila sam da zovem 🙂 ponekad pričala sa njim, sa njegovim roditeljima i sa bratom.

Svoju veliku ljubav prema Tifi i Dugmetu, prenela sam i na moju mlađu sestru.

Ranih devedesetih godina, pre raspada Jugoslavije i ratova, upoznale smo se moja Jaca i ja sa Tifinom devojkom Ljiljom, koja je danas Tifina supruga.

Sanjale smo da otputujemo u Sarajevo i upoznamo se sa Tifom i njegovim bendom.

***

Godine su prolazile. Preslušala sam gotovo sve pesme Bijelog dugmeta. Album objavljen krajem 1984.godine ostavio je, naravno, jak utisak.

“ Proučila“ sam biografije svih članova BD. Iz novina sam sekla isečke o Dugmetu i o Tifi.

Bila sam zabrinuta za Tifu i sve njegove dok je besneo rat u Bosni.

****

Jednog sada davnog leta putovala sam avionom do Tivta. Dva sedišta ispred mene sedeo je Bregović. Nisam želela da ga upoznam. Imala sam priliku i da ga upoznam kada je dolazio u moju opštinu. Nisam ga upoznala.

Danas, sa ove vremenske granice, žao mi je što nisam upoznala ostale članove ove grupe. Nekih danas više nema…

****

Bijelo dugme i dan danas volim i slušam. Nadam se da ću jednog dana upoznati Mladena-Tifu koga danas posmatram kao prijatelja ali i kao „čarobnjaka“ mog tinejdž doba. Uz njegove pesme sam plakala i smejala se. Odrasla.

 

Fotografija preuzeta odavde 

2 thoughts on “Bijelo dugme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.