Biblioteke ili knjižare?

Na ovom blogu dala sam svoj prikaz knjige „Ruska I i II tom“ autora Edvarda Radefurda. Usput sam spomenula cene knjiga.

Rusku I i II tom sam kupila dan posle rođendana, i ostvarila 40 posto popusta.

Neke druge knjige kupujem preko Vulkana-jer kao član kupujem po nižoj ceni.

Kupujem i na kiocima knjige za 299 dinara i mogu slobodno da kažem da imam veću kolekciju knjiga- mini biblioteku.

Zašto uglavnom kupujem knjige, a ne uzimam ih iz biblioteke?  Ima nekoliko razloga za to:

Biblioteke dobiju prvi i drugi deo neke trilogije a treći nemaju. Ili je treća, četvrta knjiga iz nekog kompleta oštećena.

Novi naslovi koji se nalaze na Top listama velikih izdavačkih kuća kap što su Laguna i Vulkan, u biblioteku stižu sa par meseci i GODINA zakašnjenja!

Drugi razlog je što volim ponovo da čitam neke knjige koje su ostavile utisak na mene, a u biblioteci ih nema, na čitanju su prva dva dela „treći je kod nas“-tako mi kažu.

I na kraju- ne nosim markiranu garderobu, ne šminkam se, ne idem na odmor..mogu da odvojim poneki dinar za knjige koje me zanimaju.

Kupovala sam i kupujem knjige na kredit 🙂

Pravi kupoholičar kada su knjige u pitanju.

*****

U Srbiji je političarima kultura „zadnja rupa na svirali“. Dovoljno je da kažem da su na mojoj opštini zatvorili nekoliko biblioteka, hteli su i „moju“ ali sam se putem medija izborila da je sačuvam- da je ne pretvore u kafanu.

Knjige su skupe ljudima sa malim primanjima i onima koji imaju školsku decu. Ipak, bar jednom mesečno može da se nađe neka zanimljiva knjiga za 299. dinara.

Kažu da su čitanje i pisanje lekoviti, da nas oslobađaju stresa i da su jedan vid bega iz stvarnosti.

Zbog toga nadležni treba da pune biblioteke novim naslovima, da bibliotekari obnavljaju oštećene knjige..samo tako će biti dostupne svima.

****

Da li kupujete knjige ili prednost dajete bibliotekama?

4 thoughts on “Biblioteke ili knjižare?

  1. Iskreno, prednost dajem bibliotekama, jer uglavnom ono što ja volim da čitam nikada nije ni na kakvoj akciji, a godinama sam stihijski kupovala i nakupovala veliki broj knjiga, tako da sada isključivo kupujem nešto za šta znam da je dobro i što ću čitati više puta. Kod mene u gradu je biblioteka jako dobro snabdevena, a bolja opcija mi je i book depository, jer neke knjige više volim i originalu, a i naši dok prevedu prođu godine. 🙂

    1. I ja sada kupujem knjige koje mi se sviđaju, za koje znam da su dobre, a u biblioteku idem redovno i jedina mana moje biblioteke je što ne dobije sve nastavke nekog serijala..

  2. Ja više volim da kupujem knjige. Volim njihov miris a i to da mogu da pročitam ponovo kada god poželim. Za beg od stvarnosti si upravu. Da mi je neko rekao da ću uzeti da čitam u 6:00 ujutru, samo da završim poglavlje kako bih na miru nastavio da spavam ne bih mu verovao. 😊

  3. Ja dajem prednost bibliotekama, kupujemo samo ono što će nam opet i opet trebati. Ali ovdje u Njemačkoj nema problema s pronalaskom knjiga, sve ako i knjige nema u mojoj biblioteci, rezerviram ju i kad je slobodna u drugoj, dobijem ju.
    Usput, bravo za tvoju akciju da zadržite biblioteku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.