Bezimena – Dejan Zlatić

„Bezimena“ je danas stigla i tokom popodneva i večeri pročitana.
Da sam kritičar Njujork Tajmsa verovatno bih napisala samo „štivo koje se čita u jednom dahu“. Ali nisam kritičar Njujork Tajmsa. Zato ne mogu sa malo reči da prenesem utiske koje je Bezimena ostavila na mene. Savremena priča, žargonski napisana o jednoj ljubavi koja je rušila i gradila mostove, i koja je večna.
Ovo je knjiga koja nas uvodi u skrivene tunele naših srca, koja budi u nama razmišljanje, preispitivanje nas samih. Da li smo mogli bolje nekada, negde, nešto da uradimo? Ili je strah bio stega koja nas je sputavala?
 
Glavni junak Bezimene, još jedan bezimeni čovek, nosi u sebi ljubav, bol, gorčinu, lucidnost. Na momente je zbunjen, na momente grdi samog sebe. Dobrotu pokazuje svojim odnosom prema malom Duletu, usamljenom, usvojenom dečaku.
 
Knjiga nosi u sebi pouku – ne postoji pauza u životu, momenat kad vreme staje kao u filmskom kadru. Treba biti otvoren i hrabar u trenucima kada se izgovaraju važne reči. Tada nema mesta za zbunjenost.

Protkana čežnjom, setom, ljubavlju, ovo je priča o sudbini jednog čoveka. A mogla bi da bude i priča o sudbini svakoga od nas, jer svi mi imamo po nekog Bezimenog, po neku Bezimenu. I tražimo sebe i bežimo od sebe, uzalud pokušavajući da pobegnemo od uspomena.

Posle ove knjige koju vredi imati u svojoj ličnoj biblioteci, iskreno se nadam da će nam naš dragi Oblogovani podariti još knjiga. Novih, sa sličnom ili drugačijom tematikom.
Verujem i znam da će biti čitane.
 
Jedan veliki aplauz Dejane, i samo tako nastavi.

15 thoughts on “Bezimena – Dejan Zlatić

    1. Znaš, mogla sam da idem i u detalje, pod jakim sam utiskom, ali bih onda upropastila čitanje onima koji još nisu pročitali Bezimenu. Čitala sam je od 12-tada je poštar doneo, napravila sat vremena pauzu i u 8 završila. Hvala tebi na ovako dobroj knjizi, čekam strpljivo još knjiga..samo hrabro, znam da imaš podršku celog blog komšiluka 🙂

    1. Ova knjiga može više puta da se čita. Hvala Neco na pohvali za ovu recenziju…mnogo sam srećna što je knjiga stigla do mene, „progutala sam je“.

  1. Procitala Bezimenu ne ispustajuci knjigu iz ruku,svaki trenutak mi se cinio predug.Ne bih nista komentarisala,samo bih uputila jedno veliko HVALA.Ostala sam bez reci.A toliko toga sam htela da kazem.Neka………..drugi put.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.