Beg, drugi deo

Uplašena, pozvala je policiju. Dežurni policajac joj je objasnio da policija reaguje samo  u slučaju da joj se nešto desi.

Bila je očajna. Te noći nije spavala.

Ujutru se probudila sa glavoboljom. Pitala se zašto se nepromišljeno javila na telefon i zašto ga je pustila u stan? Ah, on bi u svakom slučaju to uradio, i bez tih mera opreza.

Odlično ga je poznavala. U gimnaziji su bili samo drug i drugarica, zajedno su upisali i fakultet. Tada su počeli da se zabavljaju.

U početku je i on bio dobar student, a prema njoj nežan i pažljiv dečko.

Međutim, desile su stvari zbog kojih se on zauvek promenio. Otac se ubio jedne septembarske večeri, kada je saznao da boluje od neizlečive bolesti, a njegova majka, ne mareći mnogo za njega i mlađeg brata, preudala se posle šest meseci. Želeo je da bude zreo, da pokaže da može da prevaziđe bol. Ostao je da živi sa bratom kod bake, očeve majke. Rekao je da će brinuti o bratu, baki i sebi.

Međutim, zbog nedostatka novca morao je da prekine studiranje. Zaposlio se u nekom kafiću gde su se okupljali tadašnji žestoki momci. Ubrzo se i sam priključio jednoj krimi grupi, kako bi obezbedio dovoljno novca da jednom završi fakultet, odvede baku kod najboljih lekara i bratu pruži sve što on sam nije imao u detinjstvu.

Ona je sve vreme bila uz njega i mnogo puta mu je ponavljala da su to strašni momci oko njega, da mu nisu prijatelji, da će jednom postati zao kao i oni. Govorio je da neće, da samo hoće da ima više novca i kada ga bude imao, obećao je da će početi nov život.

I dalje je bio prepun nežnosti i u njoj je tražio utehu, bežao je od svega kada je bio sa njom.

Pre šest i po godina su se venčali. Rekao je da je sa kriminalom gotovo, da novca ima, i da će joj pomoći da zajedno otvore turističku agenciju o kojoj su oboje sanjali. Ona je završila fakultet, želela je da ima decu, da ima stabilan posao. Želela je da on oseti toplinu koju nije imao u svojoj porodici. Njegovi roditelji su se stalno svađali, pre očeve smrti.

Njeni su bili skeptični prema svemu. Molili su je pre venčanja da dobro razmisli za koga se udaje i da li može on da se promeni.Par godina je on bio u svetu kriminala i njeni su se plašili.

Tog jutra se sećala prošlosti. Da, bila je mlada i naivna i mislila je da će njena ljubav promeniti svet.

Sada beži od njega. Nekada ga je volela. Do onog dana kada je pijan divljao i ostavio ožiljak na njenog duši.

To je karakter. Neki ljudi se stvarno promene. On ne može. Predugo je gledao nasilje u svojoj kući i kasno je da se lečenjem promeni. Ko zna i da li bi pristao na lečenje.

Htela ne htela razmišljala je o njemu. Glupa, nepromišljena, ponavljala je ukore samoj sebi.

Pozvala je hotel u koji ide sa sestrom i pitala da li može da dođe dan ranije. Može, ide na more pre sezone. Mesta ima.

Zašto bi bežala toliko daleko kad može da ode u primorski gradić. Sestra joj je rekla da je on neće tražiti na moru. Misliće da je otišla van zemlje.

A dokle će morati da beži, pitala se paleći cigaretu. Da li treba nešto da učini i jasno mu stavi do znanja da su razvedeni i da je kraj.

Uradiće to kada se vrati sa odmora. Možda će ga njen odlučan ton oterati iz njenog života…

– Nastaviće se –

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.