Badnji dan i Božić

Od kada znam za sebe, u mojoj kući se slavio Božić. Božiću je prethodilo svečano Badnje veče.

Deda je unosio Badnjak u kuću, baba mu je otvarala vrata a mi smo stajali u redu, da čestitamo Badnje veče. Nas šestoro za stolom. Posni prebranac, krompir salata, riba, rezanci sa orasima, a zatim orasi i med. Pre večere čitao se Oče naš.

Posle večere, išli smo u hram „Car Konstantin i carica Jelena“, poznatiji kao Voždovačka crkva. Po povratku se kuvalo vino ili rakija, po želji. I razgovaralo se o sutrašnjem prazniku-Božiću.

Sutradan ujutru, dolazio je položajnik koji je džarao vatru u našem smederevcu, i ostajao skoro do ručka, a nekad i za ručak. Bogata trpeza, prase, „jer ono rije i ide napred i u kući da bude napredak“ govorio je moj deda, a njegove reči ponavlja danas i moja mama. Česnica napravljena na vojvođanski način- suva pita puna oraha u koju se stavljao novčić iz 1938.godine. Pita sa jabukama ili bundevara. U miru i slozi slavio se Božić i svi smo uživali u njemu.

******

Večeras smo mama i ja same. Uskoro ona unosi Badnjak, kao domaćica kuće. Prase za sutrašnju trpezu je gotovo.  Večeras spremamo i česnicu i možda još neki kolač. Večera- riba, krompir salata, rezanci sa orasima, orasi, med. Kuvana rakija kasnije.

Sutra dolaze sestra, zet, sestrić koji je polažajnik i sestričina na ručak.

Nastavljamo tradiciju, iako nas je manje u porodici.

MIR BOŽJI- HRISTOS SE RODI!

Srećan Božić svima koji čitaju ovaj blog i slave Božić po Julijanskom kalendaru. Provedite ovaj veliki dan u miru, slozi, blagostanju, sreći sa svojom porodicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.