Ajvar

Bežim od toga da često otvaram „Pandorinu kutiju“ zvanu riznica sećanja. Trudim se da to što manje radim.
Ali, naiđu tako dani, ovi jesenji, kada se riznica sama otvori. Počne da boli uprkos osmehu koji se pojavi na licu, dok mi se u glavi ređaju slike dragih ljudi.
Bakica, kako sam od milja zvala maminu mamu, kuvala je paradajz za celu porodicu. Barila je i paprike. Još osećam njihov ukus u ustima iako bakica već davno seje neku nebesku baštu.
Bakutaner, tatina mama, i moja mama su ovde u gradu, pravile ajvar, pindžur, paprike na leskovački način.
Sećam se našeg dvorišta, starog smederevca i pečenja paprika, pekle su se obično vikendom, kada smo svi kod kuće.
Paprike se ispeku, onda ih tata nosi u garažu, i tamo na malim stoličicama sede mama, bakutaner i ponekad ja. Do kasne subotnje večeri čistimo, a onda se paprika nosi u kuću i stavlja na šporet da se kuva. Prethodno se očisti i plavi paradajz i ispeku ljute papričice. Da jedan deo ajvara malo rezi.
Slike mog detinjstva i moje rane mladosti. Ne mogu i neću da zaboravim.
Taj ajvar je imao dušu, rekao bi moj deda. Kada bih ga upitala kako to da ajvar ima dušu, deda bi odgovorio da su ga mama i baba pravile iz ljubavi prema svima nama. Da zato ima dušu.
Prekida se film u glavi. Vraćam se u sadašnjost.
Pre neki dan sam šetala po pijaci sa mamom i merkale smo paprike. Nije to što su skupe, nisu kad se kupuje na veliko, nego, nemamo više dvorište i smederevac.
Već šesnaest godina živimo u stanu, a preko deset nema bakutanera i dede. Tate nema dvadeset i nešto godina.
Pa, za koga da pravimo ajvar i ostalu zimnicu?
Treba samo da odemo u Maksi ili u Ideu i tamo kupimo nekoliko tegli ajvara. Džem od kajsija je već napravljen i uveliko se koristi.
Kiselimo kupus kod mamine prijateljice. To je jedina zimnica, pored džema koju spremamo mi sami.
Tužna sam, ali neću da budem patetična.
Ponovo ću ja sresti moja draga lica na nekoj planeti gde se okupljaju porodice i prijatelji. Osetiću ponovo ukus onog divnog ajvara, sa dušom. Znam to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.